Robby
35 min.
4 pers.
Ingrediënten
  • 10 bladerdeegvelletjes (ontdooid)
  • 10 knakworsten

Heerlijk… Worstenbroodjes op een stokje!

Hmmm… Worstenbroodjes! Deze heerlijke hartige verwennerij, daar kan je ons ‘s nachts wel voor wakker maken! Het worstenbroodje is een typisch broodje uit de provincie Noord-Brabant.

UNESCO

Het broodje is gebruikelijk zo’n vijftien centimeter lang is is gevuld met een worstje van gehakt.  Het worstenbroodje is ontstaan als een manier om vlees langer houdbaar te maken door het in deeg te rollen en te bakken. Traditioneel werd het vooral gegeten tijdens kerstmis (met name na de nachtmis) en carnaval.Onder andere Omroep Brabant organiseert sinds 1997 jaarlijks een kampioenschap in het maken van het lekkerste Brabantse worstenbroodje! En wist je dat het Brabantse worstenbroodje zelfs door UNESCO is opgenomen in de lijst van immaterieel erfgoed? Goed, genoeg weetjes, laten we aan de slag gaan!

Zo maak je het:

  • Verwarm je oven voor op 220 graden.
  • Prik de knakworsten aan de sateprikkers. Tip: het is handig om van te voren de stokjes de weken in een bakje water zodat ze niet aanbranden in de oven. Smeer vervolgens een dun laagje curry, ketchup, pesto of iets anders over het velletje bladerdeeg.
  • Leg eventueel nog wat ui of andere groenten op het bladerdeeg en leg de knakworst vervolgens op het bladerdeeg.
  • Rol het bladerdeegvelletje om het knakworstje heen en vouw de daarna de boven- en onderkant dicht.
  • Leg de knakworst in bladerdeeg op een bakplaat met bakpapier.
  • Smeer de bovenkant van de worstenbroodjes in met wat ei of melk en zet ze vervolgens voor 15-20 minuten in de oven totdat ze mooi bruin zijn.

Lees ook: Zo maak je zalmfilet in een romige saus met spinazie

Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Lekker en Simpel | Beeld: videostill DaveHax