Heb jij wel eens Zuid-Afrikaanse bobotie gegeten? Geloof ons, dit wil je proberen, zó lekker!

Ingrediënten
  • 200 gram sperziebonen, gedopt
  • 150-160 gram rijst
  • 2 handjes rozijnen
  • 1 kleine appel, in stukjes
  • 1 kleine ui, gesnipperd
  • 150 gram gehakt
  • 1 teen knoflook, fijngesneden
  • 2 eieren
  • 100 milliliter melk
  • 1 theelepel kerrie
  • 1 theelepel koriander
  • 1/2 theelepel gember
  • Snufje kaneel
Robby
45 min.
4 - 6 pers.
Ingrediënten
  • 200 gram sperziebonen, gedopt
  • 150-160 gram rijst
  • 2 handjes rozijnen
  • 1 kleine appel, in stukjes
  • 1 kleine ui, gesnipperd
  • 150 gram gehakt
  • 1 teen knoflook, fijngesneden
  • 2 eieren
  • 100 milliliter melk
  • 1 theelepel kerrie
  • 1 theelepel koriander
  • 1/2 theelepel gember
  • Snufje kaneel

Zuid-Afrikaanse Bobotie: smullen geblazen!

Lekker hoor, een ovenschotel. Je gooit alle ingrediënten samen in een schaal en veel meer moeite dan dat hoef je niet te doen, alleen maar afwachten. We hebben regelmatig heerlijke recepten voor Hollandse ovenschotels, maar heb je deze Zuid-Afrikaanse variant wel eens geprobeerd? Bobotie is een gerecht uit de Zuid-Afrikaanse keuken dat in 1951 opgenomen is in een internationaal receptenboek dat door de Verenigde Naties is gepubliceerd.

Een echt traditioneel recept dus!

Bobotie

Bobotie was in de 17e eeuw al bekend aan de Kaap en is door emigranten in andere kolonies in Afrika verspreid. andaag kunnen recepten afkomstig van Zuid-Afrikaanse emigranten gevonden worden in gemeenschappen in Namibië, Kenia, Botswana, Zimbabwe en Zambia. En nu kunnen we er in Nederland ook van genieten. De smaakvolle schotel is niet moeilijk om te maken.

Hoe maak je het?

  • Verwarm je oven voor op 200 graden en kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar.
  • Voeg, als de rijst kookt, ook de rozijnen toe aan het water.
  • Kook in een ander pannetje de sperziebonen circa 5 minuten.
  • Meng in een beker de melk met de eieren.
  • Giet een klein scheutje olie in een pan en fruit het uitje met de knoflook en de kerrie, koriander, gember, kaneel en een snufje peper en zout aan.
  • Voeg na ongeveer 2 of 3 minuten het gehakt toe en bak dit rul.
  • Voeg daarna de sperziebonen en de stukjes appel/banaan toe en bak dit een paar minuten mee.
  • Zet het vuur uit en schep alles in een ovenschaal.
  • Giet het ei-mengsel er overheen. Zet de ovenschaal voor ongeveer 30 minuten in de oven.
  • Serveer de ovenschotel met de rijst en de rozijnen!

Lees ook: Op deze manier maak je de smeuïgste gehaktballen ooit!

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Beeld: videostill