Heerlijk, zelfgemaakte rösti!
Rösti bestaat uit geraspte aardappelen die meestal als een ronde koekvorm wordt gebakken. De grootte verschilt nogal, sommigen maken er een soort pannenkoek van en andere een bescheiden rondje. Verschillende andere etenswaren kunnen met de rösti vermengd worden, bijvoorbeeld spek, ui, kaas of appel. Wist je dat wij het allemaal verkeerd uitspreken? Nederlandstaligen spreken rösti soms uit als rustie, de originele Zwitserse uitspraak is echter reusjti! In Zwitserland heeft elke streek wel zijn eigen variatie op het basisrecept. Rösti kan gebakken worden met geraspte gekookt of rauwe aardappel. Het is verrassend simpel en je gaat het heerlijk vinden.
Rösti is een nationaal gerecht van Zwitserland wat voornamelijk door het Duitstalige deel van de bevolking wordt gegeten. Van oorsprong is het een ontbijt voor boeren, maar tegenwoordig eten we het als bijgerecht naast vlees en groente.
Hoe maak je het?
- Rasp de aardappelen op stand ‘bietjes’. Breek de eieren erboven.
- Voeg de ui het zout en de peper toe en roer het geheel tot een enigszins homogene massa.
- Verhit de boter met de olijfolie in een koekenpan.
- Giet het aardappelmengsel in de pan (de pan moet zo klein zijn dat je een koek van ca 2 cm hoog bakt).
- Doe een deksel op de pan en laat het geheel ca 10 minuten op middelhoog vuur bakken.
- Keer de koek en laat nog ca 5 minuten bakken met deksel op de pan. Eet smakelijk.
Lees ook: Snijd je stokbrood op deze manier en voorkom platgedrukte en kapotte plakjes
Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest!
Beeld: Rösti, the Swiss potato dish door Benutzer:Mussklprozz onder de licentie CC BY-SA 3.0