Dit smaakvolle bijgerecht maak je gemakkelijk zelf
Kokosrijst is een heerlijke toevoeging voor een verscheidenheid aan hoofdgerechten. De subtiele, lichtzoete kokossmaak maakt het ideaal bij maaltijden met zowel vlees, vis of tofu. Maarre, vaak eten we dit bijgerecht uitsluitend in een restaurant. Niet nodig: zo maak je zelf heerlijke kokosrijst!
Eigengemaakte kokosrijst
Kokosrijst maak je op een iets andere manier dan hoe je waarschijnlijk normaal gesproken je rijst kookt. Meestal breng je eerst het water aan de kook voordat je de rijst toevoegt, maar in dit recept breng je melk, water en rijst allemaal samen aan de kook. Door de helft van het water te vervangen door kokosmelk wordt de rijst iets plakkeriger, rijker en véél smaakvoller.
De sleutel tot perfect gekookte kokosrijst? 10 minuten laten stomen nadat het vuur uit is, met deksel erop. Dit geeft de rijst wat tijd om te ‘marineren’ in de resterende stoom, waardoor elke korrel de kans krijgt om het beste uit zichzelf te halen. Hmm!
Kokosmelk
Zorg ervoor dat je kokosmelk uit blik gebruikt – kokosmelk dat in karton wordt verkocht, is meestal relatief verwaterd en mist zowel het vet, de geur als de natuurlijke zoetheid waarnaar we op zoek zijn. Schud het blik voordat je het opent om de room te homogeniseren – ofwel: het luchtig en glad maken van de substantie – en gebruik een kopje kookwater om alles uit het blik te spoelen.
Zo ga je te werk
- Meng de rijst, kokosmelk, water, suiker en zout in een grote pan op middelhoog vuur. Breng aan de kook, zet het vuur laag en laat afgedekt 18 tot 20 minuten sudderen of tot de rijst gaar is.
- Haal van het vuur en laat 10 minuten staan – this is where the magic happens!
- Pluis de rijst uit elkaar met een vork en serveer eventueel met sesamzaadjes. Eet smakelijk!
Lees ook: Hét ultieme dessert: zo maak je appel dumplings
Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!
Bron: Delish | Beeld: Pexels