Kookfans

Opeten of weggooien?

Regelmatig komen we zo’n aardappel tegen tijdens het schillen: vol met uitlopers. Wij schillen ‘m goed en gooien hem er wel altijd bij. Maar, we gingen eens op onderzoek uit en wat blijkt: er zit ‘solanine’ in.

Solanine is een natuurlijke gifstof die in aardappelen groeit onder invloed van licht. Solanine zit in de schil van aardappelen en in de kiemen, oftewel de uitlopers, van oudere aardappelen. Solanine wordt aangemaakt om schimmels en vraat door insecten en wormen tegen te gaan.

Grote hoeveelheden solanine is giftig voor de mens. Het kan koorts, buikpijn, diarree, overgeven, slaperigheid, lusteloosheid, zwakheid en depressie veroorzaken. Er is weinig bekend over langdurige effecten van lage hoeveelheden. Gelukkig is niet iedereen even gevoelig voor solanine. Aubergine is verwant aan de aardappel en bevat ook een solanine-achtige stof, deze stof geeft voor niemand problemen.

Solanine wordt niet afgebroken tijdens het bereiden. Voor aardappelen is er een toegelaten maximum gehalte vastgesteld. Dit is 20 milligram solanine per 100 gram aardappel. Tegenwoordig worden er wel expres aardappelrassen geteeld met lagere solanine-gehalten.

Om zo min mogelijk solanine binnen te krijgen, gelden de volgende adviezen:

  • Bewaar aardappelen donker, koel en op een droge plaats. Dit voorkomt uitlopers en groene plekken met een hoog solanine-gehalte.
  • Snij groene plekken, uitlopers en beschadigde plekjes van aardappelen ruim weg. Snij plekjes ook goed weg wanneer de aardappelen in de schil worden gegeten.

Conclusie: Lekker opeten maar let wel een beetje op!

Lees ook: Oei, zo vaak moet je je gootsteen schoonmaken

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘t op Pinterest!  

Bron: RachelRay | Beeld: Wikimedia Commons, Sanjay Acharya