Uiensoep in een ovenschotel!
Het klinkt een beetje vreemd, maar deze uiensoepovenschotel is echt heel erg lekker. Het smaakt net als een rijkgevulde een smaakvolle Franse uiensoep en het is echt om je vingers bij af te likken. Dit wil je proberen dus!
Dit heb je nodig (voor 8 personen):
- 8 eetlepels ongezouten boter
- 7 grote gele uien, gehalveerd en gesneden
- 4 grote sjalotjes, gepeld en in kleine stukjes gesneden
- 4 theelepels zout
- 1 theelepel peper
- 6 teentjes knoflook, geperst
- 5 selderijstengels inclusief blad, fijngehakt
- 5 wortelen, geschild en fijngehakt
- 700 gram champignons, in dunne plakjes
- 40 gram bloem
- 240 milliliter droge witte wijn
- 6 tot 8 blaadjes salie, geperst (of 2 theelepels gedroogde salie)
- 5 takjes verse tijm, alleen de blaadjes en fijngehakt
- 425 gram witte bonen + het vocht
- 1 grote baguette, in plakjes
- geraspte kaas
- 4 eetlepels ongezouten boter
Zo maak je het:
- Verhit 4 eetlepels boter in een grote pan met een zware bodem. Laat de boter smelten en voeg de uien, sjalotjes, 1 theelepel zout en 1 theelepel peper toe als de boter begint te schuimen.
- Bak de uien 5 tot 7 minuten al roerend totdat de uien doorzichtig beginnen te worden en bruin worden aan de randjes.
- Draai het vuur omlaag en kook de uien op ongeveer 30 minuten totdat ze compleet zacht zijn geworden.
- Voeg dan de knoflook, selderij, wortelen en de paddestoelen toe en roer alles door elkaar. Doe de deksel op de pan en bak de groenten 20 minuten mee.
- Plaats een rek in het midden van de oven en verhit deze voor op 190 graden. Vet een ovenschaal in met bakspray of boter.
- Haal de groenten uit de pan en doe ze in een grote kom. Giet het vocht dat overblijft in een andere kom.
- Zet de pan weer op hoog vuur en voeg de resterende 4 eetlepels boter toe. Verhit de boter totdat het begint te smelten en schuimen. Voeg dan de bloem toe en roer het geheel goed door elkaar. Verwarm 2 minuten totdat de bloem goudbruin van kleur wordt.
- Voeg dan de wijn toe en meng weer goed door elkaar.
- Giet dan het vocht dat net is overgebleven bij het bloemmengsel en roer opnieuw. Doe dan ook de salie, tijm en 3 theelepels zout in de pan.
- Doe dan de gekookte groenten en de bonen (inclusief hun vocht) terug in de pan en meng alle ingrediënten tot een glad geheel. Giet het mengsel in de ovenschaal en strijk glad. Zet weg.
- Plaats twaalf sneetjes stokbrood bovenop de ovenschaal en druk ze lichtjes in het mengsel.
- Bestrooi de ovenschotel met de helft van de geraspte kaas en verdeel hier de laatste twaalf sneetjes stokbrood over. Bestrooi met de overgebleven kaas.
- Smelt de rest van de boter en druppel dit over de ovenschotel heen. Zet de ovenschaal 20 tot 22 minuten in de voorverwarmde oven en serveer direct.
Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest!
Bron: The Kitchn | Beeld: videostill