Kan je een stoofpotje invriezen?
Stoofpotjes horen echt bij de herfst en de winter. Het gebeurt alleen weleens dat je te veel kookt en dan hou je over. Als je de volgende dag geen zin hebt om nog een keer stoofpot te eten, dan is het handig om het in te vriezen. Maar kan dat eigenlijk wel?
Het antwoord is: ja, dat kan. Toch zijn er wel wat dingen waar je rekening mee moet houden.
Welke stoofpotjes kan je invriezen?
Stoofpotjes met vlees zijn eigenlijk altijd wel in te vriezen. Pas alleen wel op als je een visstoofpotje wilt invriezen. De vis zal uit elkaar vallen als je ‘m opnieuw opwarmt. Het is dan slimmer om de vis later toe te voegen en het stoofpotje zonder vis in te vriezen.
Vers
Zorg ook dat je stoofpotje vers is als je ‘m invriest. Als hij vers de vriezer in gaat zal de smaak beter zijn als hij er weer uitkomt. Zorg ook dat het stoofpotje goed is afgekoeld. Anders ontdooit hij je vriezer en dat vormt een risico voor de andere etenswaren.
Houdbaarheid
Een ingevroren stoofpot is ongeveer drie maanden houdbaar. Het is raadzaam om het bakje te coderen. Dat houdt in dat je de datum dat je ‘m in de vriezer stopt op het bakje schrijft.
Opwarmen
Het is geen goed plan om je stoofpotje gelijk vanuit de vriezer in de magnetron te doen. Laat ‘m eerst een paar uur ontdooien. Als het sausje gemaakt is van room, roux of maiszetmeel doe je er slim aan om ‘m au-bain-marie op te warmen. Zo zorg je ervoor dat de saus niet schift.
Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!
Bron: Libelle | Beeld: Unsplash