Sambal erbij?
Een vraag die we allemaal wel kennen van onze favoriete afhaal Chinees. Een beetje kenner weet nog wel een aantal soorten sambal uit elkaar te houden, maar wat is nou écht het verschil tussen al deze soorten? Oelek, badjak, brandal of manis, de keuze is groot dus daarom zetten we alles op een rijtje.
De website Culy zocht uit welke soorten sambal er nu zijn en wat het verschil is tussen deze soorten.
Soorten sambal
Bijna elk land heeft wel zijn eigen soort hete saus. Zo is tabasco afkomstig van een oud familierecept uit Louisiana, Amerika en komt de bekende sambal uit Indonesië. Sambal bestaat uit een basis van gemalen (rode) pepers met wat zout. De verschillende namen per sambalsoort heeft het te danken aan de toegevoegde ingrediënten. De ene soort wordt direct opgegeten bij bijvoorbeeld het avondeten, en de andere soort moet eerst nog even pruttelen in de pan.
- Oelek: dit is toch wel een van de meest bekende sambalsoorten die er is. De stamper waarmee de pepers worden fijngemalen in de vijzel wordt ook wel Oelek genoemd, vandaar deze naam. Deze sambal wordt gemaakt van pepers met wat zout en soms is er wat azijn aan toegevoegd om te conserveren. Deze soort wordt niet gebakken en is hierdoor erg pittig van smaak.
- Badjak: is Oelek toch iets té heftig voor je? Dan kun je beter voor badjak gaan. Deze sambal is iets milder omdat deze variant wel gebakken is en omdat er ui aan is toegevoegd. Mede hierdoor heeft badjak een iets diepere smaak.
- Brandal: deze saus, ook wel berandal genoemd heeft de Indonesische betekenis ‘rakker’ of ‘deugniet’. Je raadt het waarschijnlijk al, deze sambal is erg pittig. Brandal is gebakken en er zijn kemirinoten, knoflook en ui aan toegevoegd. Soms wordt er ook nog asempasta of djeruk prut (limoenblaadjes van de toko) aan toegevoegd.
- Manis: mag het wel een beetje pittig zijn, maar heb je het liefst dan toch de meest milde versie? Dan is manis sambal zeker wat voor jou. Manis betekent letterlijk in het Indonesisch ‘zoet’ en daarom wordt er bij deze soort ook suiker toegevoegd aan de sambal om het milder te maken.
Zelf sambal maken
Uiteindelijk zijn er nog ontelbaar veel soorten te vinden in de supermarkt. Dit komt doordat elke basissambal die een ingrediënt toegevoegd krijgt, ook een andere naam ontvangt. En zelf maken is natuurlijk het allerleukst! Zo kan je al deze sambal maken met slechts 2 ingrediënten.
Lees ook: Ook zo gek op foe yong hai? Zó maak je het makkelijk zelf!
Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest!
Bron: Culy | Beeld: Pixabay