Wat dacht je van pumpkin spice-boter of rode wijnboter ?
Boter maakt alles een beetje beter. Het is lekker op een broodje, handig om mee te bakken en geeft je eten een lekkere smaak. Maar af en toe willen we ook eens iets anders dan de standaard boter. Wij geven je zeven recepten om zelf de lekkerste smaken boter thuis te maken. Lekker voor op een stokbroodje of om je vlees op smaak te brengen. Van hartige tot zoete boter, er is voor iedereen wat wils!
Zo maak je de boter
Voordat we naar de recepten gaan, is het goed om te weten hoe je de smaken boter maakt. Zorg ervoor dat de boter op kamertemperatuur is voordat je begint. Meng het boter samen met de ingrediënten van jouw favoriete recept in een kom met een rubberen spatel. Zorg dat alles goed door elkaar is gemengd. Schep het botermengsel vervolgens met een spatel op een stuk bakpapier. Rol het papier op en draai de uiteinden van het bakpapier, zodat het een rol wordt. Leg de rol minimaal 2 uur in de koelkast voordat je hem gaat nuttigen.
1. Honingboter
De combinatie van zoet en zout doet het altijd goed, en dat is precies wat je krijgt met dit recept. Honingboter past goed bij zelfgemaakte koekjes of over zelfgemaakte kip, maar eigenlijk kan je het bij talloze recepten gebruiken.
Ingrediënten:
- 1 stuk (gezouten) boter
- 2 eetlepels honing
- 1/2 theelepel vanille-extract
2. Pumpkin spice-boter
Kom helemaal in de herfstsferen met deze pumkin spice-boter. Pumpkin-spice is niet alleen lekker door je latte of een taart, je kunt er veel meer mee. Zo kun je pompoen ook perfect voor je boter gebruiken, een verrassend lekkere smaak!
Ingrediënten:
- 1 stuk boter
- 2 eetlepels pompoenpuree
- 1 theelepel pompoenkruiden
- 1/2 theelepel vanille-extract
3. Knoflook-kruidenboter
Een klassieker die het altijd goed doet: de knoflook-kruidenboter. Deze combinatie past bij veel verschillende recepten, maar wist je dat het ook heel lekker is over de aardappelpuree?
Ingrediënten:
- 1 stuk boter
- 2 eetlepels verse peterselie, fijngehakt
- 1 theelepel verse tijm, fijngehakt
- 1 theelepel verse rozemarijn, fijngehakt
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
4. Ahornboter
Voor iedereen die van zoet houdt, is dit de perfecte botersmaak. Ahornboter is natuurlijk ontzettend lekker voor over je pannenkoeken, maar smaakt ook goed op brood met een paar chocolade chips.
Ingrediënten:
- 1 stuk boter
- 2 eetlepels ahornsiroop
- 1/2 theelepel kaneel
5. Rode wijnboter
Deze smaak is speciaal voor alle liefhebbers van rode wijn. Rode wijnboter is perfect te combineren met biefstuk. Kook de rode wijn en de sjalotjes samen voordat je deze aan de boter toevoegt. Doe de rode wijn en de gehakte sjalotjes in een pan en laat het sudderen tot een siroop. Als het goed is blijft er 1-2 eetlepels vloeistof over.
Ingrediënten:
- 1 stuk boter
- 1/2 theelepel verse rozemarijn, fijngehakt
- 1 sjalotje, fijngehakt
- 60 milliliter rode wijn
- Snufje peper
6. Citroen-bieslookboter
Als je van gegrild eten houdt, dan is deze citroen-bieslookboter echt iets voor jou. Perfect bij een sandwich met gegrilde kip, vis of vlees, maar ook heerlijk op een geroosterd broodje.
Ingrediënten:
- 1 stuk boter
- 1 eetlepel citroensap
- 1 theelepel gedroogde bieslook
- 1 theelepel citroenschil, geraspt
7. Mosterdboter
Deze mosterdboter maak je met slechts twee ingrediënten en is heerlijk voor bij een borrel of een stukje vlees. Je kunt de boter ook warm laten worden en er hapjes in dippen.
Ingrediënten:
- 1 stuk boter
- 2 eetlepels Dijon-mosterd
Lees ook: 6 boterhacks die je leven een stukje makkelijker maken
Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!
Bron: Eat This, Not That | Beeld: Unsplash