Ingrediënten
  • 30 gram volle melk (op temperatuur, 28 graden)
  • 275 gram bloem
  • 15 gram gist
  • 3 eieren
  • 6 gram zout
  • 15 gram basterdsuiker
  • 15 gram kristalsuiker
  • rasp van 1 limoen
  • 165 gram boter (in stukjes, op kamertemperatuur)
  • ingevet broodblik
  • ingevette plastic bak met deksel
  • 1 losgeklopt ei, om af te strijken (optioneel)
Jasmijn
een avond en 140 min.
4 pers.
Ingrediënten
  • 30 gram volle melk (op temperatuur, 28 graden)
  • 275 gram bloem
  • 15 gram gist
  • 3 eieren
  • 6 gram zout
  • 15 gram basterdsuiker
  • 15 gram kristalsuiker
  • rasp van 1 limoen
  • 165 gram boter (in stukjes, op kamertemperatuur)
  • ingevet broodblik
  • ingevette plastic bak met deksel
  • 1 losgeklopt ei, om af te strijken (optioneel)

Ideaal als je een keer een zoete variant van brood wilt proberen

Ben je dol op brood en wil je een keer iets ‘anders’ proberen? Dan is dit recept een uitkomst. Het kost even tijd, maar dan heb je wel een heerlijk zacht, luchtig en zoet brood. Bovendien kun je meteen een grote portie maken, zodat je ook nog wat voor de volgende dag hebt. 

Gebruikers van de mobiele versie van de website vinden de ingrediëntenlijst onderaan het artikel.

Eerder een cake dan een brood

Brioche wordt ook wel ‘melkbrood’ genoemd, omdat het licht en luchtig is. Het recept voor dit brood komt uit Frankrijk. Het is ideaal als je wel van brood, maar niet van het ‘zware’ gevoel houdt. Een brioche brood lijkt namelijk eerder op een cake dan op een echt brood. Er wordt wat meer suiker, ei en roomboter voor gebruikt dan voor andere soorten brood en je kunt het erg lang bewaren. Krijg je er al helemaal zin in? Wij leggen je uit hoe je brioche zelf kunt maken.

Zo maak je brioche

  • Los de gist op in de melk en voeg 30 gram bloem toe.
  • Meng alles goed door elkaar en laat het 10 minuten rusten op een warme plek.
  • Voeg de rest van de bloem, de eieren, de suiker, het zout en de limoenrasp toe aan het mengsel.
  • Kneed het mengsel met een keukenmachine in 8 tot 10 minuten op volle snelheid tot een stevig deeg.
  • Voeg de boter in delen toe en kneed het deeg voorzichtig af.
  • Kun je het deeg een beetje uitrekken zonder dat het te veel scheurt? Dan is het klaar.
  • Leg het deeg in de plastic bak met deksel en laat het een nacht afkoelen in de koelkast.

De volgende dag

  • Vet het bakblik in en verdeel het deeg in 6 stukjes.
  • Rol het deeg in bolletjes en leg ze in twee rijen in het bakblik.
  • Bestrijk de bolletjes voorzichtig met wat losgeklopt ei.
  • Leg het bakblik in een plastic zak en laat het ongeveer 2 uur narijzen.
  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Haal het bakblik uit de zak en doe de brioche in de oven.
  • Verlaag de oventemperatuur naar 180 graden en bak de brioche in 25 minuten goudbruin en gaar.
  • Haal het bakblik uit de oven, maak de brioche voorzichtig los en snijd het in plakjes.
  • Eet smakelijk!

Lees ook: Recept: borrelbrood gevuld met kaas en kruiden

Wil je dit artikel bewaren? Pin het op Pinterest!

Bron: MAX Vandaag | Beeld: Unsplash, Youjeen Cho