Ingrediënten
  • 500 gram flespompoenen
  • 5 eetlepels olijfolie
  • 7 1/2 gram verse salie
  • 3 uien
  • 1 liter water
  • 1 paddestoelenboillonblokje
  • 60 gram ongezouten roomboter
  • 300 gram risottorijst
  • 200 milliliter droge witte wijn
  • 80 gram Parmezaanse kaas
Sara Bergsma
50 min.
4 pers.
Ingrediënten
  • 500 gram flespompoenen
  • 5 eetlepels olijfolie
  • 7 1/2 gram verse salie
  • 3 uien
  • 1 liter water
  • 1 paddestoelenboillonblokje
  • 60 gram ongezouten roomboter
  • 300 gram risottorijst
  • 200 milliliter droge witte wijn
  • 80 gram Parmezaanse kaas

Warm, smeuïg en super smaakvol!

In dit recept speelt pompoen de absolute hoofdrol. Veel meer heb je wat ons betreft niet nodig om een super smaakvol gerecht op tafel te zetten. Al maakt de Parmezaanse kaas het natuurlijk wel he-le-maal af!  

Zo maak je ‘m:

  • Verwarm als eerste de oven voor op 200 graden. Snijd de flespompoen in stukken van 1 à 2 centimeter en verspreid ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Besprenkel de stukken pompoen met een scheutje olie en breng op smaak met peper (en eventueel een snufje zout).
  • Schuif de plaat de oven in en rooster de pompoen voor zo’n 20 minuten. Vergeet niet halverwege even om te scheppen. Verdeel de blaadjes salie over de bakplaat en besprenkel met 2/5e van de olie.
  • Ondertussen gaan we verder met de rest van de voorbereidingen. Snipper de ui fijn terwijl je een bouillonblokje oplost in warm water, houdt dit warm op een laag pitje.
  • Neem een stevige pan en verhit hierin wat boter en olie op middelhoog vuur. Fruit de ui zachtjes voor ongeveer 8 minuten, tot deze glazig maar niet bruin is. Voeg dan de rijst toe en bak dit nog eens 3 minuten mee, tot de korrels glanzend worden.
  • Giet dan de witte wijn in één keer bij de rijst en roer krachtig gedurende een minuutje op hoog vuur, tot al het vocht is opgenomen.
  • Begin vervolgens met het toevoegen van scheutjes warme bouillon aan de rijst, terwijl je constant blijft roeren tot deze is opgenomen. Herhaal dit proces tot de risotto heerlijk romig en beetgaar is, dit duurt zo’n 20 tot 25 minuten.
  • Breng het geheel op smaak met peper en eventueel zout. Neem dan de helft van de geroosterde pompoen (zonder de salie) en pureer dit met een staafmixer.
  • Rasp ondertussen de Parmezaanse kaas. Haal de pan van het vuur en voeg de helft van de geraspte kaas, de rest van de boter en de pompoenpuree toe aan de risotto.
  • Schep de pompoenrisotto op de borden en garneer met de overgebleven geroosterde pompoen, salieblaadjes en de rest van de kaas.
  • Geniet ervan!

Lees ook: Koolhydraatarm recept: bloemkool mac and cheese

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Allerhande | Beeld: Adobe Stock