Ingrediënten
  • 900 gram gehakt
  • 2 grote eieren
  • 45 gram gedroogde broodkruimels
  • 1 theelepel zout
  • 1/2 theelepel zwarte peper
  • 1/2 theelepel knoflookpoeder
  • 1/2 theelepel uienpoeder
  • 1/4 theelepel gedroogde tijm
  • 1 blik cranberrysaus (ongeveer 450 milliliter)
  • 1 flesje chilisaus (ongeveer 355 milliliter)
  • 60 milliliter sinaasappeljam
  • 60 milliliter water
  • 2 eetlepels sojasaus
  • 2 eetlepels rode wijnazijn
  • 1 theelepel rode peper vlokken
  • 1 bosui, in stukjes gesneden (optioneel)
Jasmijn
45 min.
10 pers.
Ingrediënten
  • 900 gram gehakt
  • 2 grote eieren
  • 45 gram gedroogde broodkruimels
  • 1 theelepel zout
  • 1/2 theelepel zwarte peper
  • 1/2 theelepel knoflookpoeder
  • 1/2 theelepel uienpoeder
  • 1/4 theelepel gedroogde tijm
  • 1 blik cranberrysaus (ongeveer 450 milliliter)
  • 1 flesje chilisaus (ongeveer 355 milliliter)
  • 60 milliliter sinaasappeljam
  • 60 milliliter water
  • 2 eetlepels sojasaus
  • 2 eetlepels rode wijnazijn
  • 1 theelepel rode peper vlokken
  • 1 bosui, in stukjes gesneden (optioneel)

De ideale snack voor grote groepen

Stel, je krijgt vrienden of familie over de vloer voor een gezellig avond en je bent nog op zoek naar een originele snack. Wij hebben een leuk, relatief simpel recept voor je. Gehaktballetjes kennen we allemaal wel, maar heb je al weleens gehaktballetjes met cranberrysaus gehad? Smaakt heerlijk en cranberry is fruit, dus je bent nog goed bezig ook.

Gebruikers van de mobiele site vinden de ingrediënten onderaan het recept.

Na al die jaren nog steeds even lekker

Gehakballetjes met cranberrysaus is een recept dat in de jaren ’70 al gemaakt werd. Ook heden ten dage is het nog altijd een aanrader als je bijvoorbeeld een feestje geeft. Het valt bij velen in de smaak, is makkelijk in grote porties te maken en bestaat grotendeels uit ingrediënten die je al in huis hebt. Ideaal!

Hoe maak je het?

  • Leg het gehakt en de broodkruimels in de grote kom en voeg daar de eieren aan toe.
  • Mix de drie ingrediënten goed door en rol er zoveel mogelijk kleine balletjes van.
  • Bak de gehaktballetjes in een koekenpan op middelhoog vuur, net zolang totdat ze mooi bruin zijn.
  • Haal de gehaktballetjes uit de pan, leg ze op wat keukenrol en laat ze daar uitlekken.
  • Pak een andere koekenpan en giet daar de cranberrysaus, chilisaus, jam, sojasaus, rode wijnazijn, pepervlokken en het water in.
  • Meng alles goed door elkaar en verwarm het op middelhoog vuur tot het begint te pruttelen.
  • Voeg de gehaktballetjes aan het mengsel toe en laat het geheel goed opwarmen.
  • Snijd ter controle een gehaktballetje doormidden, zodat je kunt zien of de binnenkant gaar is.
  • Laat het mengsel net zo lang opwarmen tot de gehaktballen helemaal gaar zijn.
  • Scheep de gehaktballetjes over op een mooie plaat of in een mooie bak.
  • Decoreer de gehaktballetjes met stukjes groene ui en serveer ze meteen uit. Eet smakelijk!

Extra tip

We hebben nu een beeld geschetst waarbij je deze gehaktballetjes als snack gebruikt. Je kunt ze natuurlijk ook als onderdeel van een diner gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan rijst met gestoomde groenten, waar je de gehaktballetjes dan op serveert met de cranberrysaus ernaast. Of wat dacht je van een pitabroodje met sla, tomaat, de gehaktballetjes en de cranberrysaus? Ook heerlijk!

Lees ook: Recept: Franse uiensoep-gehaktballen

Dit recept bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: Recipe Girl | Beeld: Videostill YouTube, Cooking with Claudia