Mjammie, dit gaan wij vaker maken!
Gekookte witlof met ham en kaas is een heerlijk gerecht. Nadat we het al een tijdje niet meer hadden gegeten, besloten we de witlof weer in te slaan. We wilden de witlof dit keer echter als een waar feestje op ons bord verwelkomen. We besloten de witlof niet alleen te koken, maar om er een ovenschotel van te maken. Sla de volgende ingrediënten maar snel in!
Wat met je doen?
- Was de witlof en snijd een klein plakje van de harde onderkant af.
- Kook de witlof in een grote pan en voeg het citroensap en wat zout aan het water toe. Kook de witlof in ongeveer tien minuten. Let op: de witlof moet niet te zacht worden.
- Schep de witlof uit de pan en bewaar 240 milliliter van het kookvocht.
- Verwarm de oven voor op 220 graden.
- Doe de boter in een sauspan en laat deze op een laag vuur smelten. Voeg daarna de bloem toe en roer dit met een garde tot een geheel. Kook dit voor ongeveer drie minuten.
- Voeg daarna de melk toe terwijl je blijft roeren en schenk daarna het opgevangen vocht bij de saus. Stop niet met roeren en kook het mengsel net zo lang tot een dikke, egale saus is ontstaan.
- Voeg de peterselie, zout, peper, nootmuskaat en de helft van de kaas aan de saus tot en roer dit tot een geheel.
- Vet een ovenschaal in met wat boter.
- Rol in ieder plakje ham een strookje witlof en plaats dit in de ovenschaal.
- Schenk de saus over de witlof heen en verdeel hier de rest van de kaas over.
- Plaats de schaal in de oven en de witlofovenschotel is klaar in ongeveer 20 minuten.
- Geniet ervan!
Lees ook: Dit eten kregen de gasten aan boord van de Titanic voorgeschoteld
Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m op Pinterest!
Bron: Delicious Way | Beeld: Belgian endives door Jeremy Keith onder de licentie CC By 2.0