Kookfans

Is rijst wassen nodig of niet?

Je gaat een lekkere gezonde maaltijd op tafel zetten, je gaat rijst koken. Je vraagt je misschien af of je de rijst dan eerst gaat wassen of dat dit niet nodig is. Deze vraag kan niet zo gemakkelijk beantwoord worden.

Bij veel verpakte soorten rijst staat dat het wassen niet nodig is. Maar je kunt de rijst altijd wassen als je dit graag wilt. Er zijn mensen die de rijst altijd wassen voordat ze rijst koken. Waarom? omdat rijst met vlies verontreinigd kan zijn met stof. Maar er zijn ook mensen tegen het wassen omdat de vitaminen door het wassen verloren zouden gaan.
Wat kun je dus het beste doen voor je rijst gaat koken? Laat de rijst door je handen glijden en dan kun je zien wat er achterblijft in je handen aan stof. Dan spoel je de rijst alleen af wanneer het echt nodig is, maar de meeste mensen die rijst koken doen de rijst van de verpakking direct in een glaasje om te zien hoeveel ze nodig hebben en dan doen ze hem rechtstreeks in de pan.

Wil je wel spoelen? Wees voorzichtig. Doe je de rijst in een pan en vul je die tot de helft met water. Zachtjes cirkel je dan met je vingers door de rijst totdat het water troebel wordt. Doe dit niet te hard, want je wilt de korrels niet breken. Schenk boven de gootsteen het water weg en houd met je hand de rijst tegen. Herhaal dit proces drie tot vier keer totdat het water helderder wordt.

Eet smakelijk!

Beeld: Videostill Karate Rice