Ingrediënten
  • 500 gram rundergehakt
  • 250 gram varkensgehakt
  • 1 fijngesneden uitje
  • 1 teentje knoflook
  • 100 gram paneermeel
  • 1 ei
  • 5 eetlepels volle melk
  • Zout
  • Peper
  • Voor de saus:
  • Scheutje olie
  • 40 gram boter
  • 40 gram bloem
  • 150 milliliter groentebouillon
  • 150 milliliter runderbouillon
  • 150 milliliter (slag)room
  • 2 theelepels sojasaus
  • 1 theelepel Djionmosterd
Sanne
45 min + 2 uur wachttijd min.
4 pers.
Ingrediënten
  • 500 gram rundergehakt
  • 250 gram varkensgehakt
  • 1 fijngesneden uitje
  • 1 teentje knoflook
  • 100 gram paneermeel
  • 1 ei
  • 5 eetlepels volle melk
  • Zout
  • Peper
  • Voor de saus:
  • Scheutje olie
  • 40 gram boter
  • 40 gram bloem
  • 150 milliliter groentebouillon
  • 150 milliliter runderbouillon
  • 150 milliliter (slag)room
  • 2 theelepels sojasaus
  • 1 theelepel Djionmosterd

IKEA heeft ein-de-lijk het recept gedeeld

Een bezoekje aan IKEA gaat natuurlijk gepaard met een hotdog, ijsje of de beroemde Zweedse gehaktballetjes. En vanaf nu hoeven we voor dat laatste niet meer speciaal naar de geel-blauwe woonwinkel, want je kunt ze gewoon zelf thuis maken. IKEA heeft namelijk het recept gedeeld! 

Geheim recept

Hoe IKEA hun beroemde Zweedse gehaktballetjes maakt, was lange tijd een groot mysterie. Jammer, want wie wil er nu niet zelf thuis van deze heerlijke balletjes maken? Goed nieuws, want na jaren heeft de woonwinkel nu het geheime recept gedeeld. Uiteraard hebben ze het recept verwerkt in een heuse IKEA-handleiding, hoe leuk! En wat blijkt? Je hoeft echt geen chefkok te zijn om de gehaktballetjes te maken. Het recept is voor iedereen goed te doen.

IKEA

Het recept van de Zweedse gehaktballetjes. (Bron: IKEA)

Zo maak je de Zweedse gehaktballetjes

Hierboven zie je het recept in een IKEA-handleiding verwerkt. Maar voor het gemak hebben we hieronder ook nog even stap voor stap uitgelegd hoe je zelf de Zweedse gehaktballetjes maakt.

  • Doe het runder- en varkensgehakt samen in een kom en meng dit goed door met je handen.
  • Voeg de fijngesneden ui, knoflook en paneermeel toe. Zorg dat dit goed verdeeld is over het vlees.
  • Schenk de melk erbij en kruid het gemakt met de peper en zout.
  • Kneed alles goed door elkaar en maak er vervolgens kleine ronde balletjes van.
  • Dek de balletjes af en laat twee uur rusten in de koelkast.
  • Zijn de twee uur voorbij? Verwarm de oven voor op 180 °C.
  • Pak een pannetje met olie en zet dit op middelhoog vuur.
  • Laat goed verwarmen en leg vervolgens de balletjes voorzichtig in de pan. Bak totdat ze aan alle kanten bruin gekleurd zijn.
  • Doe je de balletjes in een ovenschaal en zet voor 30 minuten in de oven.

Zo maak je de saus

  • Maak in de tussentijd de saus. Smelt de boter in een pannetje en doe de bloem erbij. Let op: Het is erg belangrijk dat je dit voor twee minuten stevig doorroert.
  • Doe vervolgens de room, sojasaus en Djionmosterd erbij en breng dit zachtjes aan de kook zodat de saus dikker wordt.
  • Leg de balletjes op een bord, doe de saus eroverheen en klaar zijn jouw huisgemaakte Zweedse gehaktballetjes van IKEA.
  • Smaklig måltid!

Lees ook: Lifehack: op deze manier krijg jij meer ijs bij IKEA

Wil je dit recept bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Girlscene, IKEA | Beeld: IKEA, Pexels