Lekker!
Gek op stamppot? Het is misschien dan wel een winters gerecht, maar ook in de zomer kan je prima genieten van een bordje stamppot. Maak bijvoorbeeld deze zomerse stamppot met snijbonen, witlof en gekarameliseerde spekjes.
Zomerse stamppot
Deze zomerse stamppot is romig door de crème fraiche, licht bitter door het witlof en zoet mét zout – een hemelse combinatie wat ons betreft – door de gekarameliseerde spekjes. Een heerlijke stamppot met lekker veel smaken, dus! Hij is lekker makkelijk te bereiden en je hebt er niet veel ingrediënten voor nodig. Zelfs als je geen keukenprins- of prinses bent stamp je deze stamppot zo in elkaar.
Zo stamp je ’em:
- Schil de aardappelen en snijd ze in stukken. Voeg een snufje zout toe aan het water en ook de aardappelen gaar in 20 minuten. Kook ondertussen de snijbonen in een andere pan in 4 minuten beetgaar.
- Verhit de olie in een koekenpan en bak de spekreepjes in circa 5 minuten bruin en licht krokant. Meng de honing en water in een kommetje. Giet het honingmengsel erbij en roer goed door, bak even tot de spekjes karameliseren. Kijk uit voor opvliegende vetspetters wanneer je het honingmengsel erbij giet. Zodra de spekjes zijn gekarameliseerd haal je ze van het vuur.
- Snijd de onderkant van de stronken witlof en snijd het witlof doormidden. Verwijder de harde kern en snijd de witlof in reepjes.
- Giet de aardappelen af. Stamp ze samen met de crème fraiche met een pureestamper tot een gladde puree. Schep de snijbonen en het witlof door de puree en breng op smaak met peper en zout. Neem de spekjes uit de pan en strooi ze over de stamppot. Geniet ervan!
Lees ook: 6 fouten waardoor je aardappelpuree minder lekker wordt
Dit recept bewaren? Pin hem dan op Pinterest!
Bron: Allerhande | Beeld: Adobe Stock