Ingrediënten
  • 230 gram ongezouten boter
  • 720 milliliter appelcider of ongefilterd appelsap
  • 50 gram + 2 theelepels kristalsuiker, verdeeld
  • 2 theelepels gemalen kaneel, verdeeld
  • 390 gram bloem
  • 1 theelepel zout
  • 2 gram bakpoeder
  • Snufje gemalen nootmuskaat
  • Snufje gemalen piment
  • 400 gram lichtbruine suiker
  • 2 grote eieren
  • 1 eetlepel vanille-extract
Jaimy Boer
1 uur + 30 min.
24 pers.
Ingrediënten
  • 230 gram ongezouten boter
  • 720 milliliter appelcider of ongefilterd appelsap
  • 50 gram + 2 theelepels kristalsuiker, verdeeld
  • 2 theelepels gemalen kaneel, verdeeld
  • 390 gram bloem
  • 1 theelepel zout
  • 2 gram bakpoeder
  • Snufje gemalen nootmuskaat
  • Snufje gemalen piment
  • 400 gram lichtbruine suiker
  • 2 grote eieren
  • 1 eetlepel vanille-extract

Dat klinkt toch als muziek in je oren?

Hoewel recepten met appelcider vaak in het najaar worden gegeten, hoeft dat natuurlijk niet. Zo is dit recept voor appelcider blondies voor ieder seizoen geschikt. De blondies hebben een heerlijke appelsmaak en zijn ook nog eens zoet door de kaneelsuiker. Heerlijk met karamelsaus of opgewarmd uit de oven! 

Gebruikers van de mobiele versie van onze website vinden de ingrediëntenlijst onderaan het artikel. 

Zo maak je de appelcider blondies:

  • Snijd de boter in blokjes van 1-2 centimeter. Smelt de boter in een kleine steelpan met hoge zijkanten op middelhoog vuur.
  • Roer voortdurend in de pan terwijl je de bodem van de pan schraapt met een rubberen spatel om eventuele gebruinde stukjes los te maken, tot de boter lichtbruin is en nootachtig ruikt. Dit duurt ongeveer 6-12 minuten. Doe de boter in een grote hittebestendige kom.
  • Voeg de kopjes appelcider of ongefilterd appelsap toe aan de nu lege pan. Kook op hoog vuur, af en toe roerend, tot het is ingekookt tot 120 milliliter. Dit duurt ongeveer 30-40 minuten.
  • Giet de gereduceerde appelcider in de kom met de gesmolten boter en laat 30 minuten afkoelen op kamertemperatuur.
  • Leg een rek in het midden van de oven en verwarm de oven voor op 175 ºC. Smeer een bakvorm in met kookspray en bekleed met bakpapier. Laat 5 centimeter bakpapier overhangen aan twee tegenoverliggende zijden.
  • Pak een kleine kom en doe hier 2 eetlepels kristalsuiker en 1 theelepel gemalen kaneel in. Roer dit goed om het te combineren.
  • Doe bloem, kaneel, zout, bakpoeder, nootmuskaat en piment in een middelgrote kom en klop om te combineren.
  • Als de boter en appelcider klaar zijn, voeg je 2 kopjes lichtbruine suiker en de resterende kristalsuiker eraan toe.
  • Klop tot een gladde massa en tot de suiker grotendeels is opgelost.
  • Voeg 2 grote eieren en het vanille-extract toe en klop tot er geen strepen meer over zijn. Voeg het bloemmengsel toe en roer met een rubberen spatel zodat er een glad beslag ontstaat.
  • Breng het beslag over in de bakvorm en strijk glad met een spatel of de achterkant van een lepel.
  • Bestrooi gelijkmatig met het kaneel-suikermengsel en druk het licht aan zodat het plakt.
  • Bak de appelcider blondies tot de bovenkant bruin is en controleer met een tandenstoker. Het bakken duurt ongeveer 35-40 minuten.
  • Laat minstens 1 uur in het bakpapier afkoelen voordat je de blondies gaat snijden.
  • Genieten maar!

Ook lekker: Recept: appelcider donut-cake

Fan van dit recept? Bewaar ‘m op Pinterest!

Bron: The Kitchn | Beeld: iStock