Sabine
25 minuten bereidingstijd (8 uur rusten) min.
25 pers.
Ingrediënten
  • 240 milliliter water
  • 400 gram suiker
  • 1 vanillestokje
  • 360 milliliter wodka
  • 240 milliliter brandy

Wil je zelf eens proberen om een likeur te maken? Dan is dit een goed recept om mee te beginnen!

Een vanillelikeur kan erg lekker zijn over een bolletje ijs, door de avondkoffie of door een cocktail. Bij de slijterij kun je het drankje bemachtigen, maar het is ook makkelijk om zelf te maken. En in tegenstelling tot veel romige vanillelikeuren, zit hier geen zuivel in. 

Zo maak je het:

  • Breng het water aan de kook in een steelpan op middelhoog vuur. Doe de suiker in de pan en roer constant tot de suiker volledig is opgelost. Zet daarna op laag vuur.
  • Gebruik een scherp mes om het vanillestokje open te snijden in de lengte. Voeg het gehele vanillestokje toe. Plaats een deksel op de pan en laat het 5 minuten opstaan. Haal de pan van het vuur en laat de siroop* 8 uur trekken voor je het vanillestokje verwijdert.
  • Na de acht uur: doe de wodka en brandy in een grote pan. Voeg hier ongeveer een derde van de vanillesiroop aan toe. Roer goed om de ingrediënten met elkaar te combineren. Proef af en toe om de kijken of de likeur de gewenste smaak heeft. Je kunt altijd wat extra vanillesiroop toevoegen.
  • Bewaar de likeur in schone glazen flessen.

*Om de juiste verhoudingen te verkrijgen voor een smakelijke vanillesiroop, maak je met 1 vanillestokje best wel wat vanillesiroop. En dat terwijl je voor het recept maar ongeveer een derde van de siroop nodig hebt. Het overgebleven vanillesiroop kun je ongeveer twee weken in de koelkast bewaren in een goed afgesloten pot. Je kunt het aan koffie of thee toevoegen of gebruiken om wat lekkers mee te bakken.

Lees ook: Recept: pasta met gehaktballetjes in een wodkasaus

Wil je dit recept bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: The Spruce Eats | Beeld: NL Beeld