Zo haal je een stukje Portugal in huis!
Ken jij Pastel de nata (meervoud Pastéis de nata) al? Wanneer je ooit in Lissabon bent geweest, ben je Portugese lekkernij ongetwijfeld overal tegengekomen. Maar ook als je daar nog nooit geweest bent hoef je je geen zorgen te maken, want je maakt de Pastéis de nata heel gemakkelijk zelf. Wij vertellen je hoe dat moet!
Pastéis de nata
De oorspronkelijke naam voor Pastéis de nata is Pastéis de Belem. Letterlijk vertaald betekent dit pasteitjes/gebakjes uit Belém, een voorstad van Lissabon. De oorspronkelijke Pastéis de nata werden dan ook in een fabriek in Belém gemaakt, en het geheime recept voor de originele gebakjes is nog altijd in hun bezit. Inmiddels zijn de Pastéis de nata uitgegroeid tot een van de populairste lekkernijen van Portugal, die je op bijna elke hoek van de straat wel kunt krijgen.
Wat zit er in een Pastel die nata?
Een Pastel de nata is een bladerdeeg gebakje, dat gevuld is met een roomvulling met onder andere citroen, vanille en kaneel. De Pastéis de nata krijgen een bijzondere karakteristieke kleur doordat ze op hoge temperatuur in de oven worden gebakken. Enne, geloof ons: ze zijn echt zó ontzettend lekker!
Recept voor Pastéis de nata:
- Verwarm de oven voor op 230°C. Vet de muffinvorm in met wat boter.
- Rol het bladerdeeg uit, en snijd hier 12 rondjes uit. Gebruik deze om de muffinvorm-rondjes te beleggen. Zorg ervoor dat het deeg een klein beetje over de randen uitsteekt, zodat je echt bakjes krijgt. Gebruik een vork om wat gaatjes in het bladerdeeg te prikken. Zet in de koelkast.
- Haal de schil van de citroen, en doe dit samen met het water, kaneelstokje en suiker in een steelpannetje op het vuur. Breng al roerend aan de kook, en wacht tot de suiker volledig is opgelost. Haal dan van het vuur, en verwijder de citroenschillen en het kaneelstokje uit de pan.
- Klop de eidooiers samen met de melk en het vanille extract in een kom. Zet een pan met daarin de bloem op het vuur, en giet hier al roerende het eimengsel bij. Verhit dit al roerende totdat het wat indikt (± 3 minuten).
- Giet dan het suikermengsel bij de custard, en roer nog een paar minuten door totdat het een dikke custard wordt. De custard heeft de juiste dikte als hij op de achterkant van een lepel blijft hangen.
- Verdeel de custard over de bladerdeegbakjes, en zet voor ongeveer 15 minuutjes in de oven. Serveer met poedersuiker.
- Bom apetite!
Lees ook: Recept: zuurkoolovenschotel zoals oma hem altijd maakte
Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!