Recept: zo maak je zelf ouderwetse bitterkoekjespudding

Hanna Mellema
3 uur wachten + 30 min.
4 pers.
Ingrediënten
  • 150 gram bitterkoekjes, fijngehakt
  • Scheutje amandellikeur
  • 5 blaadjes gelatine
  • 275 milliliter melk
  • 1/2 vanillestokje
  • 80 gram suiker
  • 10 gram maïzena
  • 2 eidooiers
  • 300 milliliter slagroom

Heerlijk!

Een bitterkoekjespudding is écht zo’n klassieker waar wij enorm van kunnen smullen. Een romige pudding met bitterkoekjes, in combinatie met een vleugje amandel en vanille: geweldig! Je kunt hem vaak gewoon in de winkel kopen, maar wist je dat je bitterkoekjespudding ook gemakkelijk zelf kunt maken? Wij vertellen je hoe dat moet.

Zo maak je bitterkoekjespudding:

  • Laat de helft van de bitterkoekjes weken in de amandellikeur.
  • Laat de gelatineblaadjes weken in een kom met koud water. Snijd je halve vanillestokje open en schraap het merg eruit.
  • Meng ondertussen de maïzena, suiker en eidooiers met een heel klein scheutje water, en roer door totdat je een glad mengsel krijgt.
  • Doe de melk samen met het uitgeschraapte vanillestokje én het vanillemerg in een steelpan op het vuur. Roer door terwijl je het aan de kook brengt. Zodra de melk kookt, haal je het vanillestokje eruit.
  • Giet al roerend de helft van de hete melk bij het suiker- en eimengsel. Zet de pan met de andere helft van de melk weer op het vuur. Voeg vervolgens het mengsel met melk, ei en suiker al roerende toe aan de pan, en breng aan de kook. Doe de helft van de bitterkoekjes erbij (die niet in de likeur liggen te weken), en laat nog 2 minuten doorkoken terwijl je blijft roeren.
  • Haal de pan van het vuur, knijp de gelatineblaadjes uit, en voeg deze aan het mengsel toe. Roer door totdat de gelatine is opgelost.
  • Terwijl je de pudding laat afkoelen tot kamertemperatuur, klop je de slagroom lobbig op. Zodra de pudding op kamertemperatuur is, spatel je de slagroom er geleidelijk doorheen. Voeg dan de bitterkoekjes die in amandellikeur geweekt zijn toe.
  • Giet je mengsel in een puddingvorm of verdeel het over kleine schaaltjes. Laat de bitterkoekjespudding minimaal 3 uur opstijven in de koelkast.
  • Serveer met wat extra bitterkoekjes voor een finishing touch. Genieten maar!

Ook lekker: Recept: zo maak je zelf Portugese Pastéis de nata

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Landleven, Rutger Bakt | Beeld: Adobe Stock