Rowan Hattu
10 + 20 min.
4 - 6 pers.
Ingrediënten
  • 1 kilo (licht) kruimige aardappels
  • 500 gram vers (gesneden) boerenkool
  • Klontje boter
  • Scheutje melk
  • Een theelepel mosterd
  • Peper, zout, nootmuskaat
  • Optioneel: rookworst, gebakken spekjes, jus

Onze favoriet!

Niks is lekkerder dan een oer-Hollandse stamppot boerenkool. Maar hoe maak je die eigenlijk? Er zijn natuurlijk heel veel manieren om stamppot boerenkool te maken, maar om het op de échte Hollandse manier te maken is de grote uitdaging. Gelukkig hebben wij het recept voor je klaarstaan.

Zo maak je de oer-Hollandse stamppot boerenkool

  • Schil allereerst de aardappelen en snijd ze dan in stukken van ongeveer vijf centimeter.
  • Doe deze stukken in een ruime pan en voeg hier een flinke snuf zout aan toe.
  • Daarna voeg je ook meteen de boerenkool toe aan de aardappelen.
  • Vul dan pas de pan met water totdat alles onder water staat.
  • Breng het vervolgens aan de kook.
  • Zie je het borrelen? Kook het dan voor tenminste twintig minuten en giet de pan af als de aardappelen beetgaar zijn.
  • Dan begint het leuke werk: stamp de aardappelen en boerenkool samen met een pureestamper.
  • Roer er dan een grote klont boter doorheen.
  • Vervolgens voeg je hier een flinke scheut melk doorheen.
  • Breng de stamppot op smaak met wat mosterd, zout, peper en een snufje nootmuskaat.
  • Serveer je stamppot boerenkool met heerlijke jus, spekjes en rookworst.
  • Voilà! Eet smakelijk!

Natuurlijk is dit de oer-Hollandse variant, maar je kunt ook variëren qua ingrediënten. Zo kun je in plaats van de nootmuskaat, Italiaanse kruiden gebruiken en er reepjes zongedroogde tomaat aan toevoegen voor de Italian flavor. Of kies voor een Aziatische variant met een scheutje sojasaus, geroosterde kip en wat (spicy) pinda’s. Je kunt van alles doen met stamppot boerenkool!

Lees ook: Boerenkool mét worst: hoe (on)gezond is rookworst?

Artikel bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Culy | Beeld: iStock