In Jamaica noemt men deze lekkernij een bammy – en het smaakt een beetje als een hartige bounty
Een vakantie naar de andere kant van de wereld zit er helaas niet voor iedereen in. Wel kun je de Caribische sferen in huis halen door deze heerlijke Jamaicaanse bammy’s te maken; platbrood gemaakt van cassave en kokosmelk.
Nog nooit gehoord van een bammy? Niet zo gek, want in Nederland wordt het gerecht amper gegeten. Zonde, want het platbroodje is heerlijk. De bammy is erg bekend in Jamaica. Het wordt gemaakt van cassave en kokosmelk en bijna dagelijks gegeten. Van nature is het een vegan, al eet men het vaak met vis. Ook is dit broodje glutenvrij en paleo. Klinkt goed, niet?
Zo maak je het:
- Laat de cassave ontdooien voor je hiermee aan de slag gaat.
- Plaats de ontdooide geraspte cassave in een thee- of kaasdoek en knijp hier zoveel mogelijk vocht uit.
- Doe de cassave in een kom en meng de zout erdoor. Zorg dat je geen grote klonten cassave hebt, maar alleen maar kleine geraspte stukjes.
- Verwarm een beetje olie in een koekenpan en plaats een hittebestendige ronde bakring in de pan. Schep hier de geraspte cassave in en druk aan. Ga door tot het broodje 1,5 centimeter dik is en verwijder voorzichtig de ring (gebruik handschoenen om de heet geworden bakring te verwijderen).
- Laat de bammy 10 minuten op laag vuur opstaan en draai om. Laat het nog eens 10 minuten opstaan. Zet apart en herhaal bovenstaande stappen.
- Doe de kokosmelk in brede kom en laat hier de bammy’s in weken, ongeveer 10 minuten.
- Verwarm een klein laagje olie in een koekenpan en frituur de bammy’s tot ze goudbruin zijn. Laat daarna uitlekken op keukenpapier.
- Serveer met een ceviche, bakbanaan en groente of eet ze als snack.
Lees ook: Heerlijk recept voor de zomermaanden: probeer deze watermeloen gazpacho
Wil je dit recept bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!
Bron: Healthier Steps | Beeld: Adobe Stock