Recept: zo maak je de zonnebloem vlechtbrood uit Heel Holland Bakt

Ingrediënten
  • VOOR HET BROOD:
  • 500 gram bloem
  • Vruchtenpoeder (of 5 gram citroenrasp, 40 gram margarine, 50 gram ei en 10 gram basterdsuiker)
  • 40 gram boter
  • 10 gram zout
  • 40 gram gist
  • 300 gram water
  • VOOR DE PESTOVULLING:
  • 1 bos basilicum
  • 1 teen knoflook
  • 25 gram pijnboompitten
  • 50 gram Parmezaanse kaas
  • 100 milliliter olijfolie
Kookfans
120 min.
10 pers.
Ingrediënten
  • VOOR HET BROOD:
  • 500 gram bloem
  • Vruchtenpoeder (of 5 gram citroenrasp, 40 gram margarine, 50 gram ei en 10 gram basterdsuiker)
  • 40 gram boter
  • 10 gram zout
  • 40 gram gist
  • 300 gram water
  • VOOR DE PESTOVULLING:
  • 1 bos basilicum
  • 1 teen knoflook
  • 25 gram pijnboompitten
  • 50 gram Parmezaanse kaas
  • 100 milliliter olijfolie

Een smakelijk kunstwerk!

Zit jij ook elke week vanaf de bank te smullen van alle baksels van Heel Holland Bakt? De derde aflevering stond in het teken van Van Gogh en dus moesten de kandidaten allerlei dingen bakken in dit thema. Voor de technische ronde moesten ze een zonnebloem vlechtbrood maken. Klinkt ingewikkeld, maar volgens Meester Patissier en jurylid Robèrt van Beckhoven is het met dit recept goed te doen. Durf jij het aan?

Zo maak je de zonnebloem vlechtbrood:

  • Voor het brooddreeg: zet de oven aan op 225 graden.
  • Doe het bloem, vruchtenpoeder, boter, zout en gist in de kom.
  • Mix de ingrediënten met een bisschophaak of vlindergarde. voeg intussen langzaam het water toe.
  • Check of het deeg goed is door te kijken of je er een vliesje van kan maken, zonder dat het scheurt.
  • Verdeel het deeg in 7 bollen: 4 van 150 gram en 3 van 125 gram en laat rijzen (+/- 20 minuten) onder een theedoek, Maak ondertussen de pesto.
  • Pureer hiervoor de knoflook en basilicum in een keukenmachine. Voeg dan de pijnboompitten en kaas toe en meng opnieuw.
  • Schenk er, terwijl hij draait, in een dun straaltje de olijfolie bij.
  • Pak drie grote bollen (150 gram), maak ze plat en rol uit tot een plak met een diameter van ongeveer 23 centimeter.
  • Smeer de pesto op een plak deeg en verdeel het royaal. Houd een centimeter langs de rand vrij en leg hier een tweede plak bovenop. En daarop weer de vulling en daar de derde plak op. Leg dit vervolgens op de bakplaat.
  • Nu ga je inkepingen maken die je naar buiten gaat klappen. Snijd twee centimeter van de rand in het midden van de plak 8 gelijke partjes en vouw alle partjes naar buiten zodat er een bloem ontstaat.
  • Herhaal deze stappen met de drie kleine bollen. Maak plakken, smeer de pesto erop en stapel op (deze plakken moet in de binnenkant van de bloem passen).
  • Leg de gestapelde plakken in het midden van de grote bloem.
  • Snijd weer 2 centimeter vanaf de rand in en maak weer 8 partjes. Vouw ze naar buiten tussen de andere naar buiten gevouwen plakjes.
  • Besmeer de zonnebloem met ei en druk de binnenkant mooi aan op de bakplaat.
  • Pak nu de grote bol deeg, maak plat, doop deze in de zonnebloempitten en leg in het midden.
  • Laat het brood ongeveer een half uur tot 45 minuten rijzen.
  • Bak het brood dan af voor 25 minuten op 180 graden. Haal uit de oven en bestrijk met gesmolten boter.
  • Serveer op een plank.
  • Genieten maar!

Lees ook: Dit zijn de leukste tweets over Heel Holland Bakt aflevering 3

Artikel bewaren? Pin hem op Pinterest.

Bron en beeld: Heel Holland Bakt, videostill