Ingrediënten
  • VOOR DE FALAFELBALLETJES:
  • 1 blik kikkererwten, uitgelekt
  • 4 teentjes knoflook, grof gehakt
  • 1 sjalot, grof gesnipperd
  • 2 eetlepels vers gehakte peterselie
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • 1 theelepel gemalen koriander
  • 3 eetlepels bloem
  • Zout
  • Versgemalen zwarte peper
  • Plantaardige olie, om te frituren
  • VOOR DE YOGHURTSAUS:
  • 120 milliliter Griekse yoghurt
  • Sap van 1 citroen
  • 1 eetlepel extra vergine olijfolie
  • 1 eetlepel vers gehakte dille
  • Zout
  • Versgemalen zwarte peper
  • VOOR DE TAHINISAUS:
  • 120 milliliter tahin
  • 1 teen knoflook, fijngehakt
  • 1 eetlepel citroensap
  • 2 eetlepels warm water
  • Zout
Jaimy Boer
30 min.
12 pers.
Ingrediënten
  • VOOR DE FALAFELBALLETJES:
  • 1 blik kikkererwten, uitgelekt
  • 4 teentjes knoflook, grof gehakt
  • 1 sjalot, grof gesnipperd
  • 2 eetlepels vers gehakte peterselie
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • 1 theelepel gemalen koriander
  • 3 eetlepels bloem
  • Zout
  • Versgemalen zwarte peper
  • Plantaardige olie, om te frituren
  • VOOR DE YOGHURTSAUS:
  • 120 milliliter Griekse yoghurt
  • Sap van 1 citroen
  • 1 eetlepel extra vergine olijfolie
  • 1 eetlepel vers gehakte dille
  • Zout
  • Versgemalen zwarte peper
  • VOOR DE TAHINISAUS:
  • 120 milliliter tahin
  • 1 teen knoflook, fijngehakt
  • 1 eetlepel citroensap
  • 2 eetlepels warm water
  • Zout

Dit wil je meteen proberen!

Goede falafel is krokant aan de buitenkant en lekker pittig aan de binnenkant. Hoewel dit makkelijk lijkt, mag het maken van de perfecte falafel zeker niet onderschat worden. Het vergt namelijk zeker wat talent. Dankzij dit recept gaat het je lukken!

Gebruikers van de mobiele versie van deze website vinden de ingrediëntenlijst onderaan het artikel.

Goed begin is het halve werk

Voor je begint met het rollen van de falafel, is het goed voor de balletjes om het beslag maximaal drie dagen van tevoren te maken. Hierdoor worden de kruiden goed opgenomen en gaat het kneden veel makkelijker. En niet te vergeten: je falafel smaakt ook nog eens veel beter!

Zo maak je zelf falafel:

  • Gebruik een keukenmachine voorzien van een metalen mes om de kikkererwten, knoflook, sjalot, peterselie, komijn, koriander en bloem te combineren. Breng het geheel op smaak met peper en zout. Pulseer het tot een grof en melig mengsel, maar pas op dat je niet te lang gaat mixen.
  • Rol het falafelmengsel in kleine balletjes van ongeveer 2 centimeter en koel het in de koelkast terwijl de olie verwarmt.
  • Verhit in een pan een laag plantaardige olie en test met een druppel water of het sist en popt. Gebeurt dit, dan is de olie warm genoeg.
  • Bak de falafelballetjes goudbruin en leg ze op een met keukenpapier beklede plaat of bord. Breng ze meteen op smaak met zout.
  • Voor de yoghurtsaus: klop in een middelgrote kom yoghurt, citroensap, olie en dille door elkaar. Kruid de saus met peper en zout.
  • Voor de tahinisaus: klop in een middelgrote kom tahini, knoflook, citroensap en warm water door elkaar. Kruid met saus.
  • Serveer de falafels in pitabroodjes met sla, tomaten en komkommer en de twee sauzen of gebruik het in een burger met feta.
  • Genieten maar!

Lees ook: Is falafel nou wel of niet gezond? Zo zit het!

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Delish | Beeld: Videostill Delish