Ingrediënten
  • 1 eetlepel neutrale olie (bijvoorbeeld zonnebloemolie)
  • 1 kleine jalapeño peper
  • 1 ui
  • 2 eetlepels peperkorrels
  • 1 theelepel zout
  • 1 eetlepel witte wijnazijn
  • 2 eetlepels witte wijn
  • 450 milliliter room
  • 250 gram jong belegen kaas, geraspt
  • 250 gram pittige cheddar, geraspt
Esther Reitsema
50 min.
2 pers.
Ingrediënten
  • 1 eetlepel neutrale olie (bijvoorbeeld zonnebloemolie)
  • 1 kleine jalapeño peper
  • 1 ui
  • 2 eetlepels peperkorrels
  • 1 theelepel zout
  • 1 eetlepel witte wijnazijn
  • 2 eetlepels witte wijn
  • 450 milliliter room
  • 250 gram jong belegen kaas, geraspt
  • 250 gram pittige cheddar, geraspt

Om je vingers bij af te likken!

Patat (of friet) is lekker, maar niets gaat boven een portie loaded fries. Het is in Nederland nog niet zo populair, maar bij Kookfans zijn we ervan overtuigd dat het niet lang meer zal duren voordat deze snack ook in ons land zijn opwachting gaat maken. Ter voorbereiding daarop delen we alvast het recept voor de iconische kaassaus van de fameuze Amerikaanse Shake Shack-keten. 

Zo maak je de kaassaus:

  • Snijd de ui en jalapeño in ringen.
  • Verhit vervolgens in een steelpannetje de olie. Voeg de ui, jalapeño, peperkorrels en het zout toe. Bak dit een paar minuten, totdat de ui glazig is.
  • Voeg de azijn en de wijn toe en laat het geheel kort inkoken.
  • Voeg dan de room toe. Roer het geheel goed door en zet dan het vuur uit. Laat het zo 30 minuten staan.
  • Maak ondertussen de frietjes klaar of haal patat bij je favoriete snackbar.
  • Giet het roommengsel, nadat je het 30 minuten hebt laten trekken, door een zeef in een kom.
  • Verhit een pan op middelhoog vuur en schenk hier het roommengsel in.
  • Voeg, als het roommengsel begint te koken, stapsgewijs de kazen toe. Blijf ondertussen goed roeren, zodat het geheel niet gaat klonteren.
  • En je kaassaus is klaar!

Loaded fries

Als je de loaded fries echt op z’n Amerikaans wil klaarmaken, ben je bij de kaassaus nog niet klaar. De Amerikanen zijn nogal rijkelijk met het toevoegen van toppings – en eerlijk is eerlijk: dat is ook het allerlekkerst. Je kunt hierbij denken aan toppings die ook veel gebruikt worden bij nacho’s, zoals gehakt, bacon uitjes en jalapeños. Daarmee wordt het gegarandeerd een feest om te eten!

Ook lekker: Recept: Mexicaanse kipburger met guacamole

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Favor Flav | Beeld: Adobe Stock