Christel
20 min.
2 pers.
Ingrediënten
  • 250 gram Griekse yoghurt (10% vet)
  • 2 teentjes knoflook, gesnipperd
  • Zout en peper, naar smaak
  • 3 eieren
  • Azijn
  • 45 gram roomboter
  • 1 theelepel chilivlokken
  • 8 gram dille, fijngesneden
  • Stokbrood, om te dippen

Om je vingers bij af te likken!

Op TikTok en Instagram zien we dit recept meermaals voorbijkomen: Çilbir. Oftewel: Turkse gepocheerde eieren in een knoflookyoghurt met pittige chiliboter. Heerlijk als ontbijt of lunch, én ook nog eens makkelijk te maken. Er zijn verschillende manieren om Çilbir te maken. De een gebruikt labneh (een yoghurtdip) in plaats van (Griekse) yoghurt en een ander gebruikt peterselie in plaats van dille. Dit is onze versie van het Turkse gerecht. 

Gebruikers van de mobiele versie van onze site vinden de ingrediëntenlijst onderaan het artikel. 

Wat moet je doen?

  • Doe de Griekse yoghurt in een kommetje en voeg de knoflook, zout en peper toe. Roer goed door en doe het mengsel vervolgens in een diep bord.
  • Breng ruim water aan de kook en voeg een scheutje azijn toe. Breek een ei boven een kommetje en voeg het ei voorzichtig aan het water toe. Herhaal met de andere eieren. Pocheer de eieren zo’n 3 à 4 minuten. Schep de eieren voorzichtig uit de pan en leg ze op het yoghurtmengsel.
  • Zet een kleine koekenpan op een middelhoog vuur en smelt de boter. Voeg de chilivlokken toe en roer door. Haal de pan van het vuur als de boter begint te geuren. Tip: gebruik minder chilivlokken als je niet van te pittig eten houdt.
  • Giet de boter over de eieren en de yoghurt.
  • Verdeel als laatst wat dille over de eieren, en serveer de Çilbir met (stok)brood. Eet smakelijk!

Ook lekker: Romige gnocchi met kip en champignons

Wil je dit recept bewaren? Pin ‘t op Pinterest

Beeld: Kookfans