Zo maak je zelf een heerlijke banketstaaf
Het is vanavond pakjesavond, wat betekent dat we onszelf alweer tegoed doen aan heerlijke winterse lekkernijen. De banketstaaf of banketletter hoort hier onlosmakelijk bij. Het knapperige bladerdeeg gevuld met het zoete amandelspijs, hmm! In dit recept maken we het amandelspijs zelf, maar je mag ook valsspelen en het kant en klaar maken!
Wij watertanden al bij de gedachte.
Gebruikers van de mobiele versie van onze site vinden de ingrediëntenlijst onderaan het artikel
Zo maak je het:
- We gaan eerst het amandelspijs maken: doe de blanke amandelen, de suiker en de rasp van een halve citroen in een keukenmachine en hak dit fijn. Kun je alleen amandelen in hun vel (bruine amandelen) vinden? Dan moet je deze eerst weken en van hun vel ontdoen.
- Als de amandelen zijn fijngehakt voeg je het ei toe totdat er een samenhangend geheel ontstaat.
- Haal de spijs uit de keukenmachine en wikkel het in keukenfolie. Bewaar het in de koelkast tot gebruik. Tip: maak de amandelspijs een paar dagen eerder, zo komen de smaken nog beter tot hun recht.
- Als je amandelspijs gereed is beginnen we aan de banketstaaf. Verwarm eerst de oven voor op 200 graden Celsius.
- Kneed een half ei door het spijs om het zachter te maken. Houd de andere helft over voor straks.
- Rol het bladerdeeg uit en snijd deze in de lengte door de helft zodat je twee lange stroken hebt. Verdeel het spijs in tweeën en maak hier twee lange rollen van.
- Leg beide spijsrollen in de lengte op het bladerdeeg. Bestrijk de twee korte uiteinden met water en vouw ze dicht. Bestrijk dan ook een lange kant met water en leg deze over het spijs heen. Maak dan de laatste kant nat en leg deze stevig over het spijs. Leg de banketstaven op de naad op een met bakpapier beklede bakplaat.
- Bestrijk de banketstaven met het overgebleven ei en bestrooi eventueel met amandelsnippers.
- Zet de banketstaven 25-35 minuten in de voorverwarmde oven totdat ze goudbruin zijn.
- Laat afkoelen op een rooster.
- Geniet ervan!
Lees ook: Recept: arretjescake met kruidnoten en chocolade
Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest!
Bron: Rutger Bakt | Beeld: Videostill