Ingrediënten
  • 2 eetlepels plantaardige olie
  • 500 gram hacheevlees, in stukken
  • 2 uien, in ringen of stukjes
  • 600 gram wortels, in stukken
  • 1 stronk selderij, grof gesneden
  • 1/4 bosje tijm
  • 2 laurierbladen
  • 1 1/2 eetlepel tomatenpuree
  • 1 1/2 eetlepel bloem
  • 1 liter groentebouillon
  • 250 milliliter (amber) bier
  • 500 gram pompoen, in stukken
  • Optioneel: aardappelpuree of afbakbrood
Redactie Kookfans
20 + 120 min.
6 pers.
Ingrediënten
  • 2 eetlepels plantaardige olie
  • 500 gram hacheevlees, in stukken
  • 2 uien, in ringen of stukjes
  • 600 gram wortels, in stukken
  • 1 stronk selderij, grof gesneden
  • 1/4 bosje tijm
  • 2 laurierbladen
  • 1 1/2 eetlepel tomatenpuree
  • 1 1/2 eetlepel bloem
  • 1 liter groentebouillon
  • 250 milliliter (amber) bier
  • 500 gram pompoen, in stukken
  • Optioneel: aardappelpuree of afbakbrood

Niets zo winters als een smakelijke stoofpot!

Na een lange zomer moeten we er nu dan toch echt aan geloven: de winter is in aantocht. Maar die dalende temperaturen en grauwe luchten zijn we gelukkig makkelijk de baas met een ouderwets lekkere stoofpot. Heerlijk hacheevlees, en een goede portie groenten maken van deze pompoenstoof een absolute must voor het najaar.

Zo maak je de pompoenstoof:

  • Verhit de olie in een grote pan met deksel (bijvoorbeeld een stoofpan of stevige wok) en bak het stoofvlees een paar minuten op een middelhoog vuur goed gebruind. Zet vervolgens even terzijde in een schaal.
  • Bak nu de ui in dezelfde pan in zo’n 6 à 8 minuten zacht.
  • Voeg de wortel, selderij, tijm en laurierbladen toe aan de pan en laat een paar minuten meebakken tot ze wat zacht geworden zijn.
  • Doe nu het vlees terug in de pan. Roer goed door.
  • Voeg vervolgens de tomatenpuree en de bloem toe aan het geheel. Meng goed door elkaar.
  • Doe nu doe bouillon en het bier erbij in de pan, en breng op smaak naar wens. Breng het geheel vervolgens aan de kook. Draai hierna het vuur omlaag en laat 1 uur lang sudderen.
  • Ten slotte roer je de pompoen door de pan. Laat deze nog 30 à 60 minuten meekoken tot de groenten en het vlees zacht zijn.
  • En voilà: je pompoenstoof is klaar!

Bijgerecht

Naast een heerlijke stoofpot is een simpele aardappelpuree nooit weg. Maar je kunt natuurlijk ook de hartige stoofpot balanceren met een smakelijke puree van zoete aardappelen. Met simpele gekookte aardappels als bijgerecht zit je ook altijd goed.

Geen trek in aardappels? Kies dan voor een goede baguette. Even in de oven om de boel extra knapperig te maken, en klaar is kees. Als je extra uitgebreid gaat tafelen, dan zijn deze knapperige knoflookbroodjes uit de airfryer ook een goede optie!

Lees ook: Recept: deze ouderwetse runderstoofpot is heerlijk vol van smaak

Wil je dit artikel bewaren? Pin het op Pinterest!

Bron: BBC Good Food | Beeld: Pexels, Angela Khebou