Ingrediënten
  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • 2 preien (gewassen en in halve ringen)
  • 3 uien (gesnipperd)
  • 2 teentjes knoflook (gehakt)
  • 1 theelepel Koreaanse chilivlokken of 1/2 eetlepel chilivlokken
  • 1/2 theelepel oregano
  • 2 eetlepels misopasta
  • 3/4 theelepel komijnpoeder
  • 800 gram tomaten uit blik
  • 400 milliliter kokosmelk
  • 1 groentebouillonblokje
  • 100 gram kapucijners
  • 100 gram doperwten uit de vriezer
  • 3 bosuien (in ringetjes)
  • Zout en peper naar smaak
  • 2 eetlepels olijfolie
Renée Bootsma
20 min.
6 pers.
Ingrediënten
  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • 2 preien (gewassen en in halve ringen)
  • 3 uien (gesnipperd)
  • 2 teentjes knoflook (gehakt)
  • 1 theelepel Koreaanse chilivlokken of 1/2 eetlepel chilivlokken
  • 1/2 theelepel oregano
  • 2 eetlepels misopasta
  • 3/4 theelepel komijnpoeder
  • 800 gram tomaten uit blik
  • 400 milliliter kokosmelk
  • 1 groentebouillonblokje
  • 100 gram kapucijners
  • 100 gram doperwten uit de vriezer
  • 3 bosuien (in ringetjes)
  • Zout en peper naar smaak
  • 2 eetlepels olijfolie

Een lekkere maaltijd om de vrijheid mee te vieren!

Op 5 mei vieren we de bevrijding van ons kikkerlandje van de Tweede Wereldoorlog. Daar hoort ieder jaar weer een vrijheidssoep bij, want dat is tenslotte hét symbool van de Vrijheidsmaaltijd. Dit jaar komt het recept uit de keuken van chef Nick Toet. 

Nick liet zich inspireren door zijn oma’s tomatensoep, waar hij zelf Koreaanse chilivlokken, miso en bosui aan toevoegde. Een lekkere twist, en grote kans dat-ie anders is dan de tomatensoepen die je gewend bent. We delen het recept met je, zodat je ook deze 5 mei kan genieten van een lekkere, zelfgemaakte vrijheidssoep.

Zo maak je hem:

  • Verwarm een beetje zonnebloemolie in een soeppan en bak je gesnipperde uien glazig. Doe je gehakte knoflook erbij en bak 1 minuut mee. Doe vervolgens de gesneden prei erbij en laat 4 minuten op laag vuur meebakken totdat ze zacht zijn.
  • Voeg de gerookte paprikapoeder, komijnpoeder, (Koreaanse) chilivlokken, oregano en 2 eetlepels miso toe en bak kort mee. De tomaten uit blik, de kokosmelk en het bouillonblokje mag je eraan toevoegen. Maak de tomaten kleiner met je spatel.
  • Laat alles koken, maar draai het vuur lager zodra de soep het kookpunt heeft bereikt. Zorg ervoor dat alles zachtjes blijft pruttelen en laat 3 minuten staan.
  • Haal je pan van het vuur en pureer het geheel met een staafmixer.
  • Zet je pan weer op het vuur en doe de kapucijners en doperwten erbij. Laat eventjes warm worden en breng, indien nodig, op smaak met zout en peper. Schenk het in een soepkom en top af met een beetje olijfolie en gesneden bosui.
  • Geniet ervan!

Lees ook: zó maak je romige witte aspergesoep

Dit recept bewaren? Pin hem dan op Pinterest!

Bron: Nationaal Comité 4 en 5 mei | Beeld: Adobe Stock