Ingrediënten
  • 455 gram champignons
  • 3 eetlepel olijfolie
  • 1 gele ui
  • 60 milliliter groentebouillon
  • 3 teentjes knoflook
  • 2 eetlepels sojasaus
  • 1 eetlepel verse tijm
  • 115 gram spinazie
  • 1 vel bladerdeeg
  • Bloem
  • 2 middelgrote aardappelen
  • 1 eetlepel melk zonder zuivel
  • Jus, om te serveren
  • Extra benodigdheden:
  • Keukenmachine
  • Antiaanbakspray
Sara Bergsma
1 + 20 min.
6 pers.
Ingrediënten
  • 455 gram champignons
  • 3 eetlepel olijfolie
  • 1 gele ui
  • 60 milliliter groentebouillon
  • 3 teentjes knoflook
  • 2 eetlepels sojasaus
  • 1 eetlepel verse tijm
  • 115 gram spinazie
  • 1 vel bladerdeeg
  • Bloem
  • 2 middelgrote aardappelen
  • 1 eetlepel melk zonder zuivel
  • Jus, om te serveren
  • Extra benodigdheden:
  • Keukenmachine
  • Antiaanbakspray

Een klassiek gerecht met een plantaardige twist

Ben je nog op zoek naar een vegetarisch gerecht voor bij tijdens het kerstdiner? Je zoektocht eindigt hier! Deze vegetarische Wellington is gehuld in knapperig bladerdeeg, en binnenin bevindt zich een heerlijke vulling van champignons, spinazie en aardappeltjes. De kers op de taart is de smaakvolle jus, die dit gerecht naar een hoger niveau tilt.

Maak de vulling:

  • Verwarm de oven voor op 190°C.
  • Maak de champignons schoon en doe ze in de keukenmachine. Pulseer tot ze kruimelig zijn, ongeveer 10 tot 12 keer. Let wel op dat je niet te lang doorpulseert.
  • Snijd de ui in dunne plakjes en hak de knoflook fijn. Los ook een half blokje groentebouillon op in 60 milliliter water.
  • Verhit 2 eetlepels olijfolie in een middelgrote pan op middelhoog vuur. Voeg de ui toe en bak deze gedurende 3 tot 5 minuten. Giet ook de groentebouillon erbij en bak tot de uien doorschijnend zijn en de meeste bouillon is verdampt.
  • Voeg de knoflook toe en bak nog 3 minuten mee.
  • Doe de champignons en sojasaus erbij en bak tot het grootste deel van het vocht uit de champignons is vrijgekomen en verdampt. Meestal duurt dit zo’n 10 tot 12 minuten.
  • Duw de gebakken groenten naar de zijkanten van de pan en voeg wat meer olijfolie toe in het midden. Bak de tijm in de olie tot de aroma’s goed verspreid zijn en meng dit dan in de rest van het mengsel.
  • Voeg de spinazie toe en bak tot het geslonken is.

Maak de Wellington:

  • Vet een bakplaat in met antiaanbakspray. Op een licht met bloem bestoven oppervlak rol je het bladerdeeg uit om te meten of het op de bakplaat past. Leg het bladerdeeg vervolgens op de bakplaat.
  • Schil en snijd de aardappelen in schijfjes.
  • In het midden van het deeg leg je een laag aardappelschijfjes neer. Bedek dit met de helft van het champignonmengsel wat je gelijkmatig uitspreidt. Voeg vervolgens nog een laag aardappelschijfjes toe en daarna de rest van de champignons. Eindig weer met een laagje aardappelschijfjes.
  • Vouw een kant van het deeg over de vulling en dan de andere kant. Sluit de boven- en onderkant ook over de vulling. Kerf de bovenkant van de Wellington diagonaal in met een scherp mes.
  • In een schaaltje of kleine kom meng je de plantaardige melk met de overgebleven eetlepel olijfolie. Bestrijk de Wellington hiermee. Decoreer met meer bladerdeeg, indien je dat nodig vindt.
  • Maak nog wat luchtspleten in de zijkant van de Wellington en bak gedurende 35 tot 40 minuten, totdat ‘ie goudbruin en gerezen is.
  • Laat de Wellington 10 minuten rusten voordat je hem in dikke plakken snijdt.
  • Serveer met jus naar keuze.
  • Geniet ervan!

Lees ook: 6 gerechten die je maakt met seizoensgroente boerenkool

Wil je dit artikel bewaren? Pin het op Pinterest!

Bron: Tasty | Beeld: Adobe Stock