Ingrediënten
  • Olijfolie
  • 2 sjalotten
  • 1 teentje knoflook
  • 80 gram chorizo
  • 15 gram verse bladpeterselie
  • 750 milliliter - 1 L biologische kippen- of groentebouillon
  • 1 blik (400 gram) pruimtomaten
  • 300 gram risottorijst
  • 200 milliliter rode wijn
  • 50 gram parmezaanse kaas (+ extra om te garneren)
Vivian
30 min.
4 pers.
Ingrediënten
  • Olijfolie
  • 2 sjalotten
  • 1 teentje knoflook
  • 80 gram chorizo
  • 15 gram verse bladpeterselie
  • 750 milliliter - 1 L biologische kippen- of groentebouillon
  • 1 blik (400 gram) pruimtomaten
  • 300 gram risottorijst
  • 200 milliliter rode wijn
  • 50 gram parmezaanse kaas (+ extra om te garneren)

Deze risotto à la Jamie Oliver wil jij vanavond nog maken

Voor een goede risotto mag je ons altijd wakker maken. Deze tomatenrisotto met chorizo en rode wijn is daarop zeker geen uitzondering. Dit recept van Jamie Oliver is heerlijk romig en heeft een pittige kick door de chorizo. Maak het af met wat geraspte parmezaanse kaas en onze dag kan niet meer stuk. 

Gebruikers van de mobiele versie van onze site vinden de ingrediëntenlijst onderaan de pagina.

Zo ga je te werk:

  • Schil en hak de sjalotjes en knoflook fijn. Hak ook de chorizo fijn. Pluk en hak de peterselieblaadjes en de steeltjes fijn.
  • Sprenkel 2 eetlepels olijfolie in een brede, ondiepe pan. Voeg de peterseliestelen, sjalot, knoflook en chorizo toe aan de verwarmde olie en kook op middelhoog vuur. Kook ongeveer 5 minuten, of tot de sjalot zacht is en de chorizo knapperig begint te worden.
  • Verhit in een andere pan de bouillon met de tomaten uit blik. Voeg de risottorijst toe aan het sjalottenmengsel en roer om alle korrels te bedekken. Laat 1 à 2 minuten op hoog vuur koken, of tot de korrels zijn gebarsten en aan de uiteinden licht doorschijnend zijn. Giet vervolgens de rode wijn erbij. Roer goed en kook tot bijna alle wijn is verdampt.
  • Voeg het hete bouillon- en tomatenmengsel, schep voor schep, toe. Roer bij elke schep goed door. Voeg pas meer toe als de vorige schep bijna volledig is opgenomen. Het kan zijn dat je niet al het mengsel nodig hebt, of misschien moet je het bijvullen met een beetje water.
  • De risottorijst moet zacht zijn, maar met een bite in het midden. Voeg als het gaar is nog een laatste lepel vocht toe.
  • Rasp de parmezaanse kaas en voeg met wat kruiden toe aan de pan. Roer goed door, haal van het vuur en dek af. Laat ongeveer 5 minuten staan voordat je opnieuw roert. Proef en voeg eventueel meer kruiden toe.
  • Serveer met extra geraspte parmezaanse kaas en de gehakte peterselieblaadjes.
  • Eet smakelijk!

Ook lekker: Uienringen met bacon-roomkaasvulling

Wil je dit recept bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Jamie Oliver | Beeld: Videostill