Ingrediënten
  • VOOR DE STAMPPOT:
  • 1 kilo kruimige aardappelen
  • 400 gram pastinaak
  • 1 witte ui
  • 2 tenen knoflook
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 600 gram spinazie
  • 2 theelepels mosterd
  • Snufje nootmuskaat
  • Peper en zout
  • VOOR DE BIEFSTUK:
  • 4 biefstukken
  • 2 eetlepels olijfolie
  • Peper en zout
  • 100 gram roomboter
Esther Reitsema
30 min.
4 pers.
Ingrediënten
  • VOOR DE STAMPPOT:
  • 1 kilo kruimige aardappelen
  • 400 gram pastinaak
  • 1 witte ui
  • 2 tenen knoflook
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 600 gram spinazie
  • 2 theelepels mosterd
  • Snufje nootmuskaat
  • Peper en zout
  • VOOR DE BIEFSTUK:
  • 4 biefstukken
  • 2 eetlepels olijfolie
  • Peper en zout
  • 100 gram roomboter

Een AVG’tje, maar dan anders

Bij Kookfans houden we van allerlei keukens, maar als we héél eerlijk zijn ligt ons hart ook wel echt bij ouderwetse Hollandse pot. Geen gekke taferelen, maar gewoon een flink bord aardappels, groente en vlees. Daarbij vinden we het echter wel leuk om het iets spannender te maken dan gekookte aardappel met slavink. Daarom vandaag op het menu: stamppot met pastinaak, spinazie en biefstuk.

Zo maak je de stamppot:

  • Breng in een pan een geruime hoeveelheid water aan de kook.
  • Schil de aardappelen en de pastinaak en snijd deze in gelijke stukken.
  • Doe de aardappelen en de pastinaak in de pan en kook deze in ongeveer 15 minuten gaar.
  • Pel ondertussen de ui en de knoflook en snijd deze fijn.
  • Verhit in een grote koekenpan wat olijfolie en fruit hierin de ui en de knoflook.
  • Voeg vervolgens in delen de spinazie toe en bak tot het iets geslonken is.
  • Giet dan de aardappelen en de pastinaak af en leg deze daarna weer terug in de pan.
  • Stamp de aardappelen en de pastinaak samen tot een puree.
  • Voeg vervolgens de spinazie toe en stamp dit ook door de puree.
  • Breng de stamppot op smaak met mosterd, nootmuskaat, peper en zout.

Zo maak je de biefstuk:

  • Bestrooi de biefstuk met zout en peper.
  • Bak in een koekenpan de biefstuk aan beide kanten op hoog vuur ongeveer 2 à 3 minuten.
  • Leg de biefstuk vervolgens in aluminiumfolie en laat ongeveer 10 minuten rusten.
  • Voeg dan de roomboter toe aan het bakvet van de biefstuk en kook dit samen enkele minuten tot een jus.

Serveren

Zorg dat je de stamppot warm houdt tot de biefstuk klaar is. Snijd de biefstuk in reepjes en leg dit over de stamppot op de borden heen. Serveer met de zelfgemaakte jus. Aanvallen maar!

Lees ook: Recept: stamppot uit de oven met merguez en feta

Wil je dit recept bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: 24 Kitchen | Beeld: Adobe Stock