Ingrediënten
  • 120 milliliter water
  • 4 eetlepels boter
  • 1/2 theelepel koosjer zout
  • 1/2 theelepel suiker
  • 1 theelepel versgemalen witte peper (optioneel)
  • 70 gram bloem
  • 2 grote eieren
  • 50 gram geraspte Gruyère (plus extra voor de topping)
Redactie Kookfans
60 min.
15 pers.
Ingrediënten
  • 120 milliliter water
  • 4 eetlepels boter
  • 1/2 theelepel koosjer zout
  • 1/2 theelepel suiker
  • 1 theelepel versgemalen witte peper (optioneel)
  • 70 gram bloem
  • 2 grote eieren
  • 50 gram geraspte Gruyère (plus extra voor de topping)

Deze heerlijke kaassoesjes mogen niet ontbreken bij een borrel of verjaardag

We trakteren graag op soesjes. Zoete lekkernijen, goedkoop én geliefd bij iedereen: je kunt er eigenlijk niet fout mee zitten. Maar wat als je nu geen zin hebt in zoetigheid? Dan willen we je bij dezen introduceren aan deze heerlijke kaassoesjes. Simpel te maken, perfect voor bij de borrel – of natuurlijk gewoon bij een glas wijn als je op een regenachtige avond op de bank zit met een goed boek of goede film.

Gebruikers van de mobiele website vinden de ingrediënten onderaan het artikel.

Tips vooraf

Hoewel het recept redelijk simpel is, is het wel zaak dat je snel werkt. Zorg dus dat je het hele recept van tevoren goed doorleest, en dat je zoveel mogelijk vooraf hoeveelheden weegt en klaarzet. Ook handig: om te zorgen dat alle soesjes gelijkwaardig bakken, zorg je dat ze ongeveer dezelfde grootte en vorm hebben. Anders loop je de kans dat het ene soesje te donker uit de oven komt terwijl het exemplaar ernaast nog niet goed gaar is. Dus: alles klaargezet en goed voorbereid? Aan de slag!

Zo maak je de kaassoesjes:

  • Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius en bedek een bakplaat met bakpapier.
  • Pak een middelgrote steelpan, en doe hierin het water, boter, zout, suiker en eventueel de witte peper. Breng aan de kook.
  • Voeg nu in één keer alle bloem toe en roer met een houten lepel tot er een glad deeg ontstaat. Blijf koken tot het deeg loskomt van de pan en een bal vormt. Er vormt zich dan ook een soort velletje op de bodem van de pan, dit duurt ongeveer 2 minuten.
  • Haal als dat zo ver is het deeg uit de pan en doe deze in een kom. Blijf nog ongeveer een minuut roeren met de houten lepel en laat afkoelen. Klop nu de eieren een voor een erdoor. Voeg elke keer het volgende ei pas toe als het vorige ei volledig is opgegaan in het deeg.
  • Vouw ten slotte de Gruyère door het mengsel.
  • Doe het deeg nu in een spuitzak, gebruik een kleine ijslepel, of twee theelepels. Spuit of schep nu kleine hoopjes van het deeg op de bakplaat. Zorg dat er ongeveer 3 centimeter ruimte tussen zit. Strooi er nog wat geraspte Gruyère overheen en bak ten slotte tot ze mooi opgezet, luchtig en goudbruin zijn.
  • Laat even afkoelen en voilà! Je hebt heerlijk luchtige kaassoesjes.

Variëren?

Dit recept biedt volop mogelijkheden om het aan te passen op je eigen smaak. Probeer bijvoorbeeld eens een ander soort kruiden, of een ander soort kaas. Veel proefplezier!

Lees ook: 6x de lekkerste herfstrecepten met seizoensgroenten van oktober

Dit artikel bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: Delish | Beeld: Preppy Kitchen