Christel
Ingrediënten
  • 6 grote eieren, op kamertemperatuur
  • 210 gram suiker
  • 3 grote granny smith appels
  • 165 gram bloem
  • 1/2 theelepel bakpoeder
  • Poedersuiker, om te serveren

Deze Russische appelcake is overheerlijk

Sharlotka is een Russische klassieker die ook wel bekend staat als de makkelijkere variant van appeltaart. Deze cake is overheerlijk en je hebt er maar vijf ingrediënten voor nodig. De Sharlotka was in de eerste instantie een cake voor de minderbedeelden. Inmiddels weten we wel beter en is dit een cake voor iedereen die dol is op zoetigheden met appel.

Appels en nog meer appels

Bij de ‘gewone’ appelcake zijn we gewend dat er stukjes appel in de cake verwerkt zijn. Bij een Sharlotka heb je eigenlijk een cake die voor de helft uit appel bestaat. De appelcake is een beetje afgeleid van de appelcake Charlotte uit Engeland. Sharlotka kwam tot stand in de Sovjet-periode. In die tijd had men niet veel geld te besteden, maar was er wel behoefte aan wat lekkers. Zo kwam de Sharlotka tot stand. 

Gebruikers van de mobiele versie van onze site vinden de ingrediëntenlijst onderaan de pagina.

Hoe maak je Sharlotka?

  • Verwarm de oven voor op 180°C en bekleed een springvorm (22 cm ø) met bakpapier.
  • Doe de eieren in kom en mix 1 minuut op de hoogste stand van je mixer. Voeg de suiker langzaam toe aan de eieren.
  • Klop de eieren en suiker daarna nog 8 minuten op de hoogste stand.
  • Schil de appels, haal het klokhuis eruit en snijd in stukken.
  • Roer het bakpoeder en de bloem met een spatel rustig door de eieren.
  • Voeg al laatst het grootste deel van de stukjes appel toe en meng goed.
  • Doe het beslag in de bakvorm en verdeel gelijkmatig. Verdeel de rest van de appelstukjes over de cake.
  • Zet de Sharlotka in de oven en bak 50 tot 55 minuten.
  • Laat de Sharlotka afkoelen en verdeel daarna nog poedersuiker over de cake.

Variatietip: als je het originele recept volgt, hoeft er eigenlijk geen vanille-extract en kaneel door het beslag. Het is overigens wel heel lekker om dat alsnog toe te voegen. Lijkt dat jou ook wel wat? Voeg dan 1 eetlepel vanille-extract en 1 theelepel kaneel toe als je de bloem aan het beslag toevoegt.

Ook lekker: Kruidige peer-havermoutcake

Wil je dit recept bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Natashas Kitchen | Beeld: Kookfans