Ingrediënten
  • 485 gram champignons, in dunne plakjes
  • 2,5 eetlepel olijfolie
  • 1,5 theelepels verse tijm (droge tijm kan ook – gebruik dan de helft)
  • 2 eetlepels zout
  • 110 gram geel ui, in fijne blokjes
  • 60 milliliter witte wijn of groentebouillon
  • 200 gram risottorijst
  • 670 milliliter romige champignonsoep
  • 720 milliliter water
  • 215 gram Parmezaanse kaas + extra voor garnering
  • 1/2 theelepel zwarte paper + extra voor garnering
  • 1,5 eetlepels verse peterselie + extra voor garnering
Redactie Kookfans
30 min.
6 pers.
Ingrediënten
  • 485 gram champignons, in dunne plakjes
  • 2,5 eetlepel olijfolie
  • 1,5 theelepels verse tijm (droge tijm kan ook – gebruik dan de helft)
  • 2 eetlepels zout
  • 110 gram geel ui, in fijne blokjes
  • 60 milliliter witte wijn of groentebouillon
  • 200 gram risottorijst
  • 670 milliliter romige champignonsoep
  • 720 milliliter water
  • 215 gram Parmezaanse kaas + extra voor garnering
  • 1/2 theelepel zwarte paper + extra voor garnering
  • 1,5 eetlepels verse peterselie + extra voor garnering

Romig, smaakvol en perfect voor de herfst!

Risotto is een heerlijk gerecht waarop je eindeloos kunt variëren. Deze romige risotto met champignons en Parmezaanse kaas is dan ook een echte favoriet voor het najaar.

Gebruikers van de mobiele site vinden de ingrediënten onderaan het artikel.

Zo maak je deze romige risotto:

  • Verhit de oven voor op 180 graden en bedek een kleine bakplaat met bakpapier.
  • Pak 110 gram van de champignons en verdeel deze over de bakplaat met anderhalve eetlepel olijfolie, een halve theelepel tijm en een halve theelepel zout. Zorg dat de champignons hier goed mee bedekt zijn. Eventueel kun je dit ook van tevoren goed mengen in een kom en dan over de bakplaat verdelen.
  • Zet de bakplaat nu 10 à 15 minuten in de oven tot de champignons knapperig zijn. Haal de bakplaat uit de oven en zet de champignons ergens op een warme plaats neer, zodat ze niet te veel afkoelen.
  • Pak ondertussen een grote pan en doe hierin de rest van de olijfolie. Verhit op een middelhoog vuur en fruit de ui tot deze glazig is. Doe nu de knoflook, rauwe champignons, tijm, een halve eetlepel boter en een halve theelepel zout in de pan. Kook door tot geurig – dit duurt zo’n 6 à 8 minuten.
  • Giet nu de witte wijn erbij en kook 1 à 2 minuten door tot het geheel licht geslonken is. Voeg de risottorijst toe en roer ongeveer een minuut door.
  • Pak een middelgrote kom of forse maatbeker en giet hierin de champignonsoep en het water. Roer tot dit een geheel is.
  • Voeg nu beetje bij beetje het soepmengsel toe aan het rijstmengsel. Giet ongeveer een glas per keer door de risotto, roer door tot dit met de helft is afgenomen en giet dan de volgende portie erdoor. Blijf hiermee doorgaan tot het soepmengsel volledig in de pan zit, geheel is opgenomen en de rijst zacht is geworden. Dit duurt zo’n 10 à 15 minuten. Blijf deze gehele tijd goed doorroeren.
  • Draai het vuur nu omlaag en roer de overgebleven boter en Parmezaanse kaas door het geheel. Haal de pan van het vuur, en roer het overgebleven zout, de peper en de peterselie door het geheel.
  • Verdeel de risotto over enkele kommen en garneer met Parmezaanse kaas, de geroosterde champignons en zout, peper en peterselie naar smaak.
  • Eet smakelijk!

Lees ook: Recept: zachte, romige scones voor de perfecte high tea

Dit artikel bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: Tasty | Beeld: Videostill