Deze gratin bevat geen aardappelen
Tijdens feestelijke eet-aangelegenheden, zetten we graag bijzondere gerechten op tafel. We maken in zulke gevallen vaak een romige aardappelgratin als bijgerecht. Dit keer maakten we echter een variant op dit maaltje: preigratin.
Gebruikers van de mobiele versie van onze site vinden de ingrediëntenlijst onderaan het artikel.
Hoe maak je de romige preigratin?
- Verwarm de oven voor op 230 °C.
- Snijd elk ei in acht stukken en doe ze in een ovenschaal.
- Snijd de donkere uiteinden van de prei af. Je hebt deze uiteinden niet meer nodig, maar kun je nog voor andere dingen gebruiken. Snijd de prei in de lengte doormidden, maak ze goed schoon en snijd daarna nog in stukjes.
- Smelt 60 gram roomboter in een koekenpan op een middelhoog vuur.
- Voeg de gesneden prei toe als de boter volledig is gesmolten. Bak de prei zacht in zo’n 5 tot 7 minuten.
- Verdeel de prei over de stukjes eieren.
- Gebruik de pan waar je de prei in bakte opnieuw. Smelt 30 gram boter in de pan op een laag vuur.
- Voeg de bloem toe en roer tot de bloem goed met de boter is vermengd.
- Schenk langzaam de melk bij de boter terwijl je blijft roeren. Laat de saus op een middelhoog vuur dik worden.
- Voeg nu de parmezaanse kaas, de helft van de cheddar en cayennepeper, zout en peper naar smaak toe. Roer tot een geheel.
- Verdeel de saus gelijkmatig over de prei en sprenkel de rest van de cheddarkaas over de saus.
- Schuif de ovenschaal in de oven en bak tot de kaas goed is gesmolten, zo’n 10 minuten. Geniet van je preigratin!
Ook lekker: Jachtkip
Wil je dit recept bewaren? Pin ’t op Pinterest!
Bron: Seasoned Kitchen | Beeld: Videostill YouTube