Ingrediënten
  • Vers quichedeeg
  • 6 eieren
  • 180 milliliter room
  • 180 milliliter melk
  • 1 theelepel mosterd
  • Snuf chilivlokken
  • 225 gram groene asperges
  • 90 gram feta, verkruimeld
  • 50 gram Gruyère, geraspt
  • 1 lente-ui, fijngesneden
  • zout & peper
Renée Bootsma
2 uur + 15 min.
8-10 pers.
Ingrediënten
  • Vers quichedeeg
  • 6 eieren
  • 180 milliliter room
  • 180 milliliter melk
  • 1 theelepel mosterd
  • Snuf chilivlokken
  • 225 gram groene asperges
  • 90 gram feta, verkruimeld
  • 50 gram Gruyère, geraspt
  • 1 lente-ui, fijngesneden
  • zout & peper

Een perfect gerecht voor bij de brunch of als diner

Het is weer de tijd van de asperges! Van maart tot juni zijn asperges in Nederland weer volop verkrijgbaar. Wij kijken dan ook altijd uit naar deze voorjaarsgroente. Asperges zijn heerlijk om op zichzelf te eten, maar het verwerken van deze groente in gerechten is ook mega lekker. Zo ook in deze heerlijke quiche. 

Verschil groene asperge en witte asperge

Groene asperges zijn mega lekker. Deze voorjaarsgroente staat ook wel bekend als de wilde asperge. Waar witte asperges onder de grond groeien, groeien deze asperges boven de grond. Door het zonlicht ontwikkelt de asperge zijn mooie, groene kleur. De smaak van de groene asperge verschilt ook van de witte asperge: ze smaken iets hartiger en hebben een goede bite.

Groene asperges bereiden

De bereiding van de groene asperge is niet moeilijk. Het enige wat je moet doen is de houterige onderkant van de asperge  verwijderen, je hoeft ze niet eens te schillen. Je kunt de groente rauw eten, maar ook koken, stomen, grillen, bakken, roosteren of verwerken in andere gerechten. Voor vandaag verwerken we de asperge in deze overheerlijke quiche!

Zo maak je hem:

  • Verwarm de oven voor op 190 graden. Vet de bakvorm in en plaats het deeg in de vorm op zowel de bodem als de zijkanten. Druk aan en prik gaatjes in de bodem.
  • Je gaat de bodem eerst blindbakken zodat hij goed knapperig is. Doe dit door een velletje bakpapier op het deeg te plaatsen en leg hier blindbakvulling (keramische bakbonen, gedroogde bonen, rijst of taartgewichten) op. Bak de bodem krokant in 15 tot 20 minuten. Verwijder vervolgens het bakpapier en bak nog eens 5 minuten. Laat afkoelen.
  • Voor de vulling klop je de eieren, room, melk en mosterd. Breng dit mengsel op smaak met zout, peper en de chilivlokken. Snijd de asperges in partjes en roer samen met de feta, Gruyère en lente-uitjes door het mengsel. Je kunt nog wat asperges bewaren voor de bovenkant van de quiche, als afwerking.
  • Giet het mengsel in de voorgebakken korst. Bak de quiche af in 60 minuten. Als de korst te donker wordt, kun je de quiche afdekken met wat aluminiumfolie. De quiche is klaar wanneer hij licht gezwollen is, de randen zijn gestold en het midden lichtjes schommelt. Laat minstens 30 minuten afkoelen tot je de quiche aansnijdt. Geniet ervan!

Ook lekker: Okonomiyaki: de allerlekkerste hartige Japanse pannenkoek

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Delish, Miljuschka | Beeld: Adobe Stock