Dit is het makkelijkste vegan baksel dat je maar kunt maken!
Tegenwoordig zijn er veel mensen die om persoonlijke of om gezondheidsredenen een bepaald voedingsmiddel niet eten. Krijg je iemand op bezoek die geen lactose verdraagt, of iemand die geen melkproducten wil eten, of misschien iemand met een ei-allergie? Dan kun je diegene deze verrukkelijke boterkoek voorschotelen!
Gebruikers van de mobiele versie van onze website vinden de ingrediëntenlijst onderaan dit artikel.
Plantaardige boter
Boter in boterkoek is een behoorlijk onmisbaar ingrediënt. Als je helemaal niet thuis bent in de plantaardige voedingsmiddelen, lijkt het op het eerste gezicht lastig om hier een vervanger voor te vinden. Gelukkig is het tegendeel waar. In de winkel heb je al veel alternatieven voor boter van melk. Zo kun je in de Albert Heijn Plantenmargarine van het huismerk vinden of koop je er vegan boter van het merk Violife (bijna niet te onderscheiden van roomboter). Hou je liever vast aan de bekende merken? Dan zou je ook Blue Band kunnen kopen, bijna al deze boters zijn vegan. Weet je het niet zeker? Bekijk de verpakking dan gewoon. Je hoeft daarvoor niet de ingrediëntenlijst uit te pluizen, de boter is namelijk voorzien van een vegan symbooltje.
Zo maak je het:
- Verwarm de oven voor op 170°C en vet een bakblik in met boter.
- Doe de boter, suikersoorten, zout en bloem in een kom en roer. Voeg eventueel nog wat citroenrasp toe. Kneed daarna het deeg tot het een geheel vormt.
- Druk het deeg in de ingevette bakvorm. Maak met een vork daarna een gewenst patroon in het deeg.
- Meng twee eetlepels plantaardige melk met een eetlepel ahoornsiroop. Verdeel dit daarna over de bovenkant van de boterkoek. Dit mengsel zorgt ervoor dat de boterkoek bruin wordt.
- Bak daarna in 30 minuten gaar.
- Laat de boterkoek afkoelen en snijd in puntjes of blokjes.
- Geniet ervan!
Lees ook: Recept: smeuïge bananenmuffins gevuld met chocoladesaus
Bron: Kookmutsjes | Beeld: InspiredPanda (Pixabay)