Bepaal zelf of je ‘m met vlees of vegetarisch maakt!
Als je ons ‘s nachts ergens voor mag wakker maken, dan is het wel voor een bord dampende stamppot. Deze warme en vullende maaltijd combineert de zoetheid van pastinaak met smaakvolle, hartige gehaktballen, wat elke hap omtovert in een smaakexplosie. En guess what? De bereiding kost je maximaal een halfuur!
Zo ga je te werk:
- Begin met het fijn snipperen van de sjalotten. Dan schil je de aardappelen welke je vervolgens in stukken snijd. Het is niet per se nodig om de pastinaak te schillen, maar mocht je dit lekkerder vinden: doe het vooral. Deze snijd je ook in stukken.
- Doe de stukken aardappel en pastinaak dan in een kookpan, samen met de boerenkool. Gooi er een bouillonblokje bij en giet water in de pan. Dit breng je vervolgens aan de kook voor een kwartier tot twintig minuten.
- Dan is het tijd om het teentje knoflook fijn te hakken en het gehakt op smaak te brengen met kruiden. Gebruik hiervoor peper, zout, de knoflook en nootmuskaat.
- Meng dit goed door het gehakt en kneed er vervolgens kleine balletjes van.
- Neem dan een grote koekenpan en verhit hierin een klontje boter. Bak allereerst de sjalotten voor ongeveer twee minuten. Vervolgens kunnen de gehaktballetjes er bij. Mocht je een vegetarische stamppot willen maken, vervang het gehakt dan voor vega gehakt of kant-en-klare vegetarische gehaktballen.
- Als het goed is, zijn de aardappelen, pastinaak en boerenkool nu ongeveer gaar. Giet ze af, doe de melk erbij en stamp het geheel fijn.
- Als de gehaktballetjes gaar zijn, haal je ook deze uit de pan. Voeg aan deze pan een extra klontje boter én een klein scheutje water toe, zet het vuur laag en blijf roeren totdat er jus ontstaat.
- Serveer de stamppot met de gehaktballetjes en de jus.
- Eet smakelijk!
Lees ook: 6 gerechten die je maakt met seizoensgroente boerenkool
Wil je dit artikel bewaren? Pin het op Pinterest!
Bron: Leuke recepten | Beeld: Adobe Stock