Geen pindakaas, geen Nutella, maar koffieboter
Wakker worden is niet altijd makkelijk. Gelukkig biedt een goede kop koffie vaak de broodnodige hulp. Maar als je nu geen zin hebt in een bakkie pleur? Dan kun je altijd nog deze lekkere koffieboter proberen! Zoet, een beetje bitter, en heerlijk op een stuk toast of als topping op een muffin.
Meer dan koffie
We weten inmiddels wel dat koffie an sich hartstikke lekker is. En ook in recepten voegen we regelmatig wat van het bruine goud toe – als smaakmaker. Zo zorgt koffie in de chocoladetaart voor een extra diepe smaak, kun je heerlijke mokka-topping maken van oploskoffie, en is koffie in een cocktail ook een welkome smaakmaker. Maar gewoon koffie voor op brood of als smeersel op een cake of muffin? Dat hadden we nog nooit geprobeerd.
Let op: deze koffieboter kun je het beste de avond van tevoren al maken. Hoef je niet ‘s ochtends in alle vroegte aan de slag met een steelpan en een mixer.
Zo maak je de koffieboter:
- Zet een steelpan op een medium vuurtje, en doe hierin de slagroom, olie, suiker, oploskoffie en zout. Blijf continu doorroeren tot de suiker en de koffie volledig zijn opgelost en er een siroop is ontstaan. Laat goed afkoelen.
- Doe de boter in een kom, en mix met een elektrische garde tot deze zacht en luchtig is.
- Zet de mixer op de laagste stand, en voeg (terwijl je de boter blijft mixen) de afgekoelde siroop beetje bij beetje toe aan de boter.
- Let op: zorg echt dat de siroop goed afgekoeld is voor deze stap, anders smelt je de boter ermee en krijg je een soort vettige koffiesoep. Gedsie!
- Als alles goed gemengd is: schep de boter in een afsluitbaar bakje of afsluitbare pot en bewaar in de koelkast.
- Haal de boter uit de koelkast voor je deze wilt gebruiken zodat deze zachter kan worden.
- Smakelijk smeren!
Lees ook: Stop je met koffie drinken? Dít is wat er dan met je lichaam gebeurt
Dit artikel bewaren? Pin hem dan op Pinterest!
Bron: FavorFlav | Beeld: Unsplash