Desy
45 min.
6 pers.
Ingrediënten
  • 250 gram bloem
  • 200 gram suiker
  • 200 gram boter
  • 8 gram vanillesuiker
  • 1 ei (+ een extra ei voor insmeren)
  • Snufje zout naar smaak

Zo maak je simpel je eigen boterkoek!

Wie kent de overheerlijke boterkoek niet? Misschien niet zo heel goed voor onze goede voornemens, maar een beetje genieten mag ook wel nietwaar? Vandaag delen we dan ook een recept voor oud-Hollandse boterkoek met je. Lees je mee?

Zo maak je het:

  • Verwarm de oven voor op 180 graden. Heb je een boterkoekvorm in huis? Dan kun je die gebruiken voor dit recept. Heb je dit niet in huis? Dan kun je gebruik maken van een springvorm met een doorsnede van 24 of 26 centimeter.
  • Neem een beslagkom en mix hierin met een handmixer de boter, suiker en vanillesuiker tot een glad en luchtig mengsel.
  • Voeg nu één ei en het snufje zout toe aan het beslag.
  • Roer door het beslag heen en voeg de bloem toe. Mix nogmaals tot een glad beslag.
  • Vet de bakvorm in met boter of bakspray en verdeel het beslag over de bodem van de vorm.
  • Strijk glad met de bolle kant van een een lepel.
  • Klop het resterende ei op in een kommetje en verdeel dit over het beslag heen.
  • Maak met een vork het typische boterkoek-patroontje. Bak de boterkoek 25-30 minuten in de voorverwarmde oven. Laat afkoelen en snijd in punten. Eet smakelijk!

Beeld: JZ85, Wikimedia Commons