Deze fluffy pannenkoeken wil je proberen
Wij zijn dol op de ouderwetse Nederlandse pannenkoeken. Heerlijk met appelstroop en poedersuiker of op de hartige toer met wat kaas en spek. Toch zijn wij ook gek op internationale pannenkoeken: van de Franse crêpes tot American pancakes. Ook de Japanse variant mag er zeker wezen. Deze soufflé pannenkoeken zijn net zo zacht en fluffy als wolkjes, maar dan met huisgemaakte slagroom en verse bessen.
Gebruikers van de mobiele versie van onze site vinden de ingrediëntenlijst onderaan dit artikel.
Zo ga je te werk:
- Verzamel alle ingrediënten. Gebruik een koekenpan met antiaanbaklaag van 30 cm (groot genoeg om 3 pannenkoeken tegelijk te bakken) met deksel.
- Scheid de eiwitten en eidooiers in twee verschillende kommen. Zet de kom met eiwit 15 minuten in de vriezer.
- Voeg ondertussen de melk en vanille aan het eigeel toe. Klop tot dit dik en schuimig is.
- Zeef het cakemeel en het bakpoeder in de kom.
- Klop goed door elkaar, maar meng het niet te veel. Zet opzij.
- Haal na 15 minuten de kom met het eiwit uit de vriezer. Het eiwit moet half bevroren zijn. Begin nu met het kloppen van eiwitten.
- Als het eiwit schuimig en bleekwit wordt, voeg dan geleidelijk suiker toe (ongeveer een derde per keer). Blijf de eiwitten kloppen.
- Het eiwit wordt glanzender en steviger. Stop met kloppen wanneer je de handmixer optilt en het eiwit rechtop staat met stijve pieken die lichtjes vooroverbuigen.
- Verwarm de grote koekenpan met antiaanbaklaag op het laagste vuur tot 150 ºC. Bestrijk de pan met bakolie en verwijder voorzichtig zichtbare olie (anders krijgen de pannenkoeken een vlekkerig patroon). Houd het vuur aan terwijl je het eiwit en het eigeelmengsel combineert.
- Neem een derde van het eiwit en voeg toe aan het eigeelmengsel. Klop samen (maak je bij deze stap niet al te veel zorgen over het breken van luchtbellen).
- Neem vervolgens de helft van het eiwit en voeg dit toe aan het eigeelmengsel. Gebruik een garde om voorzichtig te mengen, zonder de luchtbellen in het eiwit te breken.
- Voeg nu het eigeelmengsel bij het eiwitmengsel. Meng voorzichtig twee mengsels door elkaar zonder de luchtbellen te breken. Zorg ervoor dat je het beslag voorzichtig mengt.
- Gebruik een kleine pollepel of opscheplepel. Maak drie kleine pannenkoekjes in de pan, boven laag vuur. Stapel vervolgens nog een schep op de drie pannenkoekjes, waardoor elke pannenkoek uit twee lagen bestaat.
- Tegen de tijd dat alle 3 de pannenkoeken 2 lagen hebben, is het oppervlak van het beslag al een beetje droog, zodat je er nog een schepje bovenop kunt stapelen, terwijl je hem hooghoudt. In de kom zou je nog ongeveer 3 lepels over moeten hebben (als je iets meer hebt, is dat oké).
- Stel de timer in op 6-7 minuten. Voeg 1 eetlepel water toe in de 3 lege ruimtes in de pan en dek af met het deksel. Water houdt de pannenkoek vochtig.
- Open na 2 minuten de deksel en voeg nog een schep toe aan elke pannenkoek (of meer scheppen als je meer beslag hebt). Zorg ervoor dat je hoog stapelt, niet breed. Als het water is verdampt, voeg dan nog een klein beetje toe. Dek af met deksel en laat de pannenkoekjes bakken.
- Til de pannenkoekjes na die 6-7 minuten héél voorzichtig op en bak aan de andere kant, zo’n 4-5 minuten. Als je voelt dat de pannenkoek vastzit, raak deze dan niet aan totdat deze een beetje stevig is.
- Als ze mooi bruin zijn, leg je de soufflé pannenkoeken op je bord.
- Klop de verse slagroom en bedek de pannenkoeken hiermee. Garneer met verse bessen, poedersuiker en ahornsiroop.
- Eet smakelijk!
Ook lekker: Zien: zo maak je warme chocolademelk van een Kinder Surprise-ei
Wil je dit recept bewaren? Pin ’t op Pinterest!
Bron: Just One Cookbook | Beeld: Videostill YouTube Thy Tan