Ingrediënten
  • 390 gram bloem
  • 2 theelepels bakpoeder
  • Snufje zout
  • 1/4 theelepel kruidnagel
  • 1/4 theelepel nootmuskaat
  • 70 gram ongezouten koude boter, in stukken gesneden + extra om in te vetten
  • Rasp van 1/2 citroen
  • 150 gram suiker + 2 eetlepels extra
  • 4 grote granny Smiths, geschild en in stukjes gesneden
  • 2 eieren
  • 180 milliliter melk
  • Voor de custardsaus:
  • 2 eierdooiers
  • 2 eetlepels suiker
  • 2 theelepels maizena
  • 320 milliliter volle melk
  • 1/2 theelepel vanille-extract
Christel
Ingrediënten
  • 390 gram bloem
  • 2 theelepels bakpoeder
  • Snufje zout
  • 1/4 theelepel kruidnagel
  • 1/4 theelepel nootmuskaat
  • 70 gram ongezouten koude boter, in stukken gesneden + extra om in te vetten
  • Rasp van 1/2 citroen
  • 150 gram suiker + 2 eetlepels extra
  • 4 grote granny Smiths, geschild en in stukjes gesneden
  • 2 eieren
  • 180 milliliter melk
  • Voor de custardsaus:
  • 2 eierdooiers
  • 2 eetlepels suiker
  • 2 theelepels maizena
  • 320 milliliter volle melk
  • 1/2 theelepel vanille-extract

Om je vingers bij af te likken!

We zijn dol op appeltaart en voor een appelcake zijn wij ook altijd wel te porren. Onlangs probeerden we een nieuwe appelcake uit, namelijk deze Ierse appelcake. De cake zelf is al verrukkelijk, maar als je ‘m met wat custardsaus serveert wordt het een traktatie om u tegen te zeggen.

Gebruikers van de mobiele versie van onze site vinden de ingrediëntenlijst onderaan het artikel.

Hoe maak je de Ierse appelcake?

  • Verwarm de oven voor op 190 °C en vet een taartvorm (20 cm)  in.
  • Doe de bloem, het bakpoeder, zout, de kruidnagel en nootmuskaat in een kom en roer even door.
  • Doe de bloem in een keukenmachine en voeg de boter toe. Laat de machine even draaien en doe de bloem weer in een kom.
  • Voeg de suiker toe en roer door. Voeg daarna de appels en citroenrasp toe en roer opnieuw door.
  • Doe de melk en eieren in een kommetje en meng tot een geheel. Voeg het eiermengsel toe aan de appelstukjes en roer tot alles goed met elkaar is vermengd.
  • Hevel het beslag over in de taartvorm en besprenkel de bovenkant met wat suiker.
  • Bak de appelcake 50 minuten in de oven. Prik met een tandenstoker in het midden van de cake. Als de tandenstoker er schoon uitkomt, is de cake gaar.
  • Maak de custardsaus als de cake in de oven zit. Doe de eierdooiers en suiker in een kom en mix met een garde tot een stevig en fluffy geheel.
  • Voeg de maizena toe en roer door.
  • Verhit de melk in een pannetje. Schenk een beetje van de hete melk bij de eierdooiers en roer goed door. Schenk de eierdooiers daarna in de pan. Roer goed door en draai het vuur laag. Laat de saus dik worden en voeg als laatst het vanille-extract toe.
  • Snijd de cake in stukken en serveer met de warme custardsaus.

 

Ook lekker: Cheesecake met bananenpudding

Wil je dit recept bewaren? Pin ‘t op Pinterest!

Bron: Kitchen Nostalgia | Beeld: Videostill