Wat een smakelijke combinatie!
Tijdens de herfst werken we het liefste met ingrediënten die in het najaar populair zijn. Zoals de pompoen, bijvoorbeeld. Naast zoete baksels en soepen, vinden we het ook heerlijk om de pompoen te gebruiken als toevoeging in de salade. Met deze herfstsalade combineren we de smaken pompoen, roodlof, appel en geitenkaas. Dat klinkt toch al heerlijk? Aan de slag!
Zo maak je de herfstsalade:
- Schuif een rek in het midden van de oven en verwarm de oven op 200 ºC graden.
- Snijd de uiteinden van 1 grote pompoen. Halveer in de lengte, schep de zaadjes eruit en snijd ze kruiselings in plakjes van ongeveer 5 centimeter dik.
- Leg de pompoen op de bakplaat. Besprenkel met olijfolie en breng op smaak met zout en peper. Schep de pompoen daarna om.
- Rooster de pompoen en draai halverwege om, tot het bruin en zacht is, dit duurt ongeveer 30 minuten.
- Kook ondertussen de parelgort in een middelgrote pan op middelhoog vuur. Roer af en toe, tot ze diep van kleur zijn en geroosterd ruiken. Dit duurt ongeveer 5 minuten.
- Voeg 3 kopjes water toe en breng aan de kook. Zet het vuur lager en laat het sudderen tot het gaar en zacht is. Let op dat het niet te papperig wordt. Dit duurt ongeveer 20 minuten.
- Giet af en spoel onder koud water. Zet daarna opzij om uit te lekken.
- Doe zout, peper, koriander, kaneel, kardemom, komijn, gember, kurkuma en rode pepervlokken in een grote koekenpan en roer om te combineren. Voeg 1 lepel olijfolie en de pompoenpitten toe.
- Kook op middelhoog vuur en roer door tot de kruiden dieper van kleur zijn. De pompoenpitten moeten geroosterd en gepoft zijn. Breng alles over naar een kleine kom. Veeg de koekenpan schoon met keukenpapier en zet opzij om later te gebruiken.
- Snijd de roodlof door de kern in 8 partjes. Verhit de resterende olijfolie in de koekenpan op hoog vuur tot deze glinstert.
- Voeg de roodlof-partjes toe met de zijkant naar beneden en schroei tot ze diep goudbruin zijn, voor ongeveer 2 minuten. Breng op smaak met een snufje zout en haal van het vuur.
- Snijd de appel in dunne plakjes. Hak de versie peterselieblaadjes fijn. Hak de bieslook fijn tot je 2 eetlepels hebt. Verkruimel de geitenkaas.
Voor de dressing:
- Rasp de schil van 1 grote citroen in en grote kom tot je ongeveer 1 eetlepel hebt. Pers de citroen uit tot je 1 eetlepel sap hebt en voeg toe aan de kom.
- Voeg 3 eetlepels witte wijnazijn, 1 eetlepel olijfolie en de honing toe en klop om te combineren. Breng zo nodig op smaak met peper en zout.
De laatste stap!
- Voeg de parelgort, pompoen, roodlof, appel, de helft van de kaas, de helft van de gekruide pompoenpitten en de helft van de peterselie en bieslook toe aan de kom met dressing. Schud voorzichtig om te combineren.
- Leg de salade op serveerschalen en garneer met de resterende kaas, pompoenpitten en kruiden. Je kunt ook rozijnen of perzik toevoegen voor een zoete smaak.
- Eet smakelijk!
Ook lekker: Recept: crunchy broccolisalade met cheddar en bacon
Wil je dit recept bewaren? Pin ’t op Pinterest!
Bron: The Kitchn | Beeld: Pexels