Sabine
40 min.
10 pers.
Ingrediënten
  • 550 gram filodeeg (koop je tegenwoordig gewoon bij de AH)
  • 130 gram boter
  • 500 gram suiker
  • 150 gram pistachenoten, fijngehakt + extra ter garnering
  • 3 eetlepels citroensap
  • 120 milliliter plantaardige olie

De zoete traktatie is helemaal niet moeilijk om te maken

Als je weleens uit eten gaat bij een Grieks of Turks restaurant heb je vast wel een keer baklava op de menukaart zien staan. Een grote portie krijg je alleen niet als je het bestelt. Logisch, want het is erg zoet. Ben je helemaal verkocht en zou je het dessert ook graag thuis maken? Wij vertellen je hoe!

Gebruikers van de mobiele versie vinden de ingrediëntenlijst onderaan het artikel.

Zo maak je het:

  • Verwarm de oven voor op 180 °C.
  • Maak siroop door 360 milliliter water in een pan te doen. Voeg daar de suiker aan toe en breng aan de kook. Voeg daarna het citroensap toe. Zet het vuur daarna af. 
  • Smelt de boter in een andere pan en voeg daar de olie aan toe. Roer goed.
  • Zet een schone (!) bakplaat klaar en smeer hier een laag van de boterolie op. Leg daarna een plak filodeeg ter grootte van de bakplaat hierop. Leg hier bovenop nog een plak.
  • Ga hiermee door tot je de helft van het filodeeg hebt gebruikt. Borstel een beetje van het oliemengsel op elke tweede plak van het filodeeg.
  • Verdeel daarna gelijkmatig de fijngehakte pistachenoten over de deeglaag. Breng daarna op dezelfde manier de rest van de plakken filodeeg over de noten.
  • Gebruik een scherp mes om de baklava vast in stukken te snijden. Verdeel daarna nog wat van de boterolie over de baklava.
  • Plaats de baklava in de oven en bak in 25 tot 30 minuten gaar.
  • Haal de plaat uit de oven en verdeel de siroop over de bovenkant van de baklava.
  • Garneer door wat pistachenootjes over de baklava te verdelen. 

 

Lees ook: Dé snack bij warm weer: bevroren honing

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Easy Turkish Recipes | Beeld: Unsplash – Ömer Haktan