Ingrediënten
  • Boter om in te vetten
  • 1 ronde camembert of brie (zo’n 240 gram)
  • 2x 1 eetlepel lichtbruine suiker
  • 160 milliliter appelsap of cider
  • 2 eetlepels lichte agavesiroop
  • 2x 30 gram gram roomboter
  • 1 rode appel, geschild en in kleine stukjes gesneden
  • 65 gram cranberry’s
  • 50 gram kristalsuiker
  • 2 eetlepels pecannoten, in stukjes gesneden
  • 2 eetlepels esdoornsiroop (optioneel)
  • Stokbrood of toastjes, om te serveren
Christel
30 min.
6 pers.
Ingrediënten
  • Boter om in te vetten
  • 1 ronde camembert of brie (zo’n 240 gram)
  • 2x 1 eetlepel lichtbruine suiker
  • 160 milliliter appelsap of cider
  • 2 eetlepels lichte agavesiroop
  • 2x 30 gram gram roomboter
  • 1 rode appel, geschild en in kleine stukjes gesneden
  • 65 gram cranberry’s
  • 50 gram kristalsuiker
  • 2 eetlepels pecannoten, in stukjes gesneden
  • 2 eetlepels esdoornsiroop (optioneel)
  • Stokbrood of toastjes, om te serveren

Deze gebakken camembert is heerlijk als kersthapje

Tijdens kerst zetten we de tafel graag vol met heerlijke hapjes. We serveren gevulde eieren, droge worst en verschillende smeerseltjes voor op een toastjes of stokbrood. We zetten vaak ook brie of camembert op tafel voor op ons stukje brood. Maar het kan nog lekkerder! Til je camembert naar een hoger niveau door ‘m eerst in de oven te bakken en te serveren met cranberry’s! Je kunt de camembert ook door brie vervangen. 

Gebruikers van de mobiele versie van onze site vinden de ingrediëntenlijst onderaan het artikel.

Hoe maak je de camembert?

  • Verwarm de oven voor op 175 °C en vet een ovenschaal in.
  • Snijd de harde bovenkant van de camembert af en zet de camembert in de ovenschaal.
  • Sprenkel 1 eetlepel lichtbruine suiker over de bovenkant van de camembert en bak de kaas daarna 12 minuten in de oven of tot de kaas zacht en bubbelig is.
  • Maak ondertussen de cranberrytopping.
  • Doe de appelsap of cider, agavesiroop en 1 eetlepel lichtbruine suiker in een kleine (saus)pan. Breng aan de kook en draai het vuur daarna laag. Laat het sap zo’n 5 tot 7 minuten inkoken.
  • Voeg daarna 30 gram boter toe en roer het erdoorheen tot de boter is gesmolten.
  • Haal de pan van het vuur en zet apart.
  • Smelt 30 gram boter in een grote pan op een middelhoog vuur.
  • Voeg de stukjes appel toe en bak 2 minuten. Roer regelmatig door.
  • Voeg de cranberry’s en suiker toe en meng alles goed met elkaar. Laat 2 minuten op het vuur staan en roer af en toe door. Schenk het appelsapmengsel er daarna bij en roer tot alles goed met elkaar is vermengd.
  • Laat net zo lang op het vuur staan tot de cranberrytopping de gewenste dikte heeft.
  • Plet de cranberry’s een beetje met een lepel.
  • Schep de topping bovenop de camembert en sprenkel er nog wat pecannoten overheen en schenk er eventueel nog wat esdoornsiroop over.
  • Serveer de camembert met toastjes of stokbrood.
  • Geniet ervan!

Ook lekker: winterse sangria

Wil je dit recept bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Sugar and Soul | Beeld: Videostill YouTube