Ingrediënten
  • Voor de cake:
  • 200 gram ongezouten roomboter
  • 200 gram lichte basterdsuiker
  • 4 eieren
  • 175 gram zelfrijzend bakmeel
  • 50 gram gemalen amandelen
  • 150 milliliter prosecco of cava
  • 2 sinaasappels
  • 100 gram kristalsuiker
  • Voor de vulling:
  • 125 milliliter slagroom
  • 2 eetlepels vanillesuiker
  • 250 gram mascarpone
  • 1 sinaasappel
Hanna Mellema
1 + 15 min.
10 pers.
Ingrediënten
  • Voor de cake:
  • 200 gram ongezouten roomboter
  • 200 gram lichte basterdsuiker
  • 4 eieren
  • 175 gram zelfrijzend bakmeel
  • 50 gram gemalen amandelen
  • 150 milliliter prosecco of cava
  • 2 sinaasappels
  • 100 gram kristalsuiker
  • Voor de vulling:
  • 125 milliliter slagroom
  • 2 eetlepels vanillesuiker
  • 250 gram mascarpone
  • 1 sinaasappel

Het ideale toetje bij het kerstdiner!

Ook zo’n fan van prosecco? Met dit recept voor een proseccotaart voeg je de feestelijke bubbels zelfs toe aan een dessert. Het is dé perfecte combinatie van luchtige cake, sinaasappel en een vleugje prosecco. Ideaal voor tijdens de feestdagen! Dus, laat die kurken knallen, schenk alvast een lekker glaasje in, en aan de slag met deze feestelijke proseccotaart.

Zo maak je het:

  • Verwarm de oven voor op 180 °C (hetelucht). Bekleed 2 springvormen van Ø18 cm met bakpapier, en vet ze in. Heb je maar 1 springvorm? Geen probleem, dan bak je de taart in 2 keer.
  • Klop de boter en de basterdsuiker tot een luchtig mengsel. Voeg één voor één de eieren toe, en mix tot ze volledig zijn opgenomen. Voeg dan de bloem, amandelen en eventueel een snufje zout toe, en schep dit voorzichtig door het beslag.
  • Rasp de schil van twee sinaasappels met en fijne rasp, en pers de sinaasappelsap uit. Het sap houd je nog even apart. Schep de sinaasappelrasp, samen met 100 milliliter van de prosecco, door het beslag. Verdeel het beslag over de 2 springvormen, en bak voor 30 tot 35 minuten in de oven gaar.
  • Meng in een kom het sinaasappelsap, de kristalsuiker en de andere 50 milliliter prosecco. Prik gaatjes in de cakes terwijl ze nog warm zijn, en giet het mengsel eroverheen. Laat de cakes vervolgens helemaal afkoelen.
  • Mix in een andere kom de slagroom, mascarpone en vanillesuiker. Doe dit eerst op een lagere en daarna op een hogere stand, zodat er uiteindelijk geen klontjes meer in zitten. Rasp dan ook de derde sinaasappel, en schep dit door het mengsel. Eventueel kun je nog een eetlepel sap toevoegen.
  • Besmeer één van de cakes met het mascarponemengsel, en stapel de andere cake hier bovenop. Nu kun je de taart nog verder versieren, helemaal naar jouw eigen smaak. Kies bijvoorbeeld voor een laagje poedersuiker en wat fruit. En klaar is je proseccotaart!

Lees ook: Yum! Zo maak je een winterse appeltaart met Licor 43!

Fan van dit recept? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Olive Magazine | Beeld: Adobe Stock