Ingrediënten
  • DEEG:
  • 200 gram bloem
  • 100 gram boter
  • 100 milliliter water
  • 20 gram zonnebloemolie
  • Flinke snuf zout
  • VULLING:
  • 1 kilo friszure aardappels
  • 150 gram rozijnen, geweld in warm water
  • 2 eetlepels kristalsuikers
  • 1 theelepel kaneel
  • Sap van een halve citroen
  • BROODKRUIMMENGSEL:
  • 150 gram witbrood
  • 100 gram boter
  • 10 gram vanillesuiker
Rowan Hattu
60 + 60 min.
1 pers.
Ingrediënten
  • DEEG:
  • 200 gram bloem
  • 100 gram boter
  • 100 milliliter water
  • 20 gram zonnebloemolie
  • Flinke snuf zout
  • VULLING:
  • 1 kilo friszure aardappels
  • 150 gram rozijnen, geweld in warm water
  • 2 eetlepels kristalsuikers
  • 1 theelepel kaneel
  • Sap van een halve citroen
  • BROODKRUIMMENGSEL:
  • 150 gram witbrood
  • 100 gram boter
  • 10 gram vanillesuiker

Overheerlijk!

Wintersport zonder een Apfelstrudel is natuurlijk niet écht wintersport. Deze, van oorsprong Turkse lekkernij, is gebaseerd op baklava en is super populair onder wintersporters. En als je dit jaar niet op wintersport gaat, dan haal je het toch een beetje in huis met een zelfgemaakte Apfelstrudel?

Zo maak je je eigen Apfelstrudel

  • Allereerst pak je een grote kom en doe hier de bloem, olie en zout in.
  • Voeg er dan wat water bij en maak er een deegbal van.
  • Als je een mooie bal hebt gemaakt, haal je hem uit de kom en leg je het op het aanrecht om er verder aan de te kneden.
  • Keep on going! Je merkt vanzelf dat het deeg een andere structuur begint te krijgen.
  • Zet dit dan eventjes aan de kant en ga door met het schillen van de appels.
  • Snijd ze vervolgens in kleine stukjes.
  • Meng ze dan in een grote kom met de suiker, kaneel, rozijnen en citroensap.
  • Roer alles goed door elkaar en proef zelf of je het zoet genoeg vindt.
  • Daarna snijd je het brood in stukjes en hak je het zo fijn mogelijk.
  • Blijf net zolang doorgaan totdat er een grof kruim ontstaat.
  • Ondertussen pak je boter en smelt je daar 100 gram van in een koekenpan.
  • Doe dan het broodkruim samen met de vanillesuiker in de pan en bak het lekker krokant en goudbruin.
  • Vervolgens haal je het broodkruim eruit en laat je dit uitlekken op wat keukenrolpapier.
  • Heb je je deeg minimaal dertig minuten met rust gelaten? Dan is het tijd om hem uit te rollen.
  • Allereerst bestrooi je je aanrecht met wat bloem.
  • Dan pak je de deegroller en begin je het deeg uit te rollen.
  • Daarna gebruik je je handen om het deeg nóg verder uit te trekken.
  • Zorg ervoor dat het deeg flintertje dun is, zo dun dat je er bijna doorheen kunt kijken.
  • De deeglap moet ongeveer 1 meter bij 1 meter zijn.
  • Daarna smelt je de resterende 100 gram boter en smeer je het deeg hiermee in.
  • Op ongeveer twintig centimeter van de zijkant van het deeg leg je het broodkruim.
  • Dan leg je het appelmengsel er bovenop.
  • Vouw hier dan de twintig centimeter lap hier overheen en vouw de zijkanten terug.
  • Dan rol je de Apfelstrudel voorzichtig op, waardoor je laagjes creëert.
  • Vervolgens leg je de Apfelstrudel op een bakplaat en smeer dit in met de resterende boter.
  • Dan bak je de Apfelstrudel in een voorverwarmde oven (190 graden Celsius) in veertig tot zestig minuten goudbruin.
  • Haal dan de Apfelstrudel uit de oven en serveer het met een overheerlijke vanillesaus, een bolletje ijs of gewoon met slagroom.
  • Guten Apetit!

Ook lekker: Recept: zo maak je het populaire wintersportgerecht de Käsespätzle

Artikel bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Snow Plaza | Beeld: iStock