Hanna Mellema
30 + 20 min.
4 pers.
Ingrediënten
  • 900 gram broccoli (of een mix met bloemkool)
  • 15 gram boter
  • 1 ui
  • 2 eetlepels bloem
  • 400 milliliter (half)volle melk
  • 200 gram geraspte kaas
  • 1 theelepel mosterd (optioneel)
  • 300 gram hamblokjes
  • Zout en peper

Binnen 30 minuten staat ‘ie in de oven!

Weet jij nog niet wat je vanavond gaat eten? Wat dacht je van deze heerlijke kazige broccolischotel? Dit is het ideale recept voor de drukke doordeweekse dagen, want je kunt hem makkelijk van tevoren maken. En lekker dat ‘ie is! In plaats van broccoli kun je trouwens ook kiezen voor bloemkool, of een mix van beiden. 

Ham-kaas broccoli schotel

Deze overheerlijke schotel bestaat maar uit een paar ingrediënten, en is daarom lekker low-budget. Wij raden wel aan om hem te serveren met wat aardappels, zeker als je thuis een paar grote eters hebt zitten. Heb je zin in wat anders? Serveer hem dan eens met pasta! Je kunt de schotel eventueel van tevoren klaarmaken, zodat je hem op de dag zelf alleen nog maar in de oven hoeft te zetten. Ideaal dus.

Zo ga je te werk:

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Breng een ruime pan met water en een snufje zout aan de kook. Snijd ondertussen de broccoli/bloemkool in kleine roosjes, en voeg deze toe aan het water. Kook gaar in ongeveer 3-4 minuten.
  • Pel en snipper de ui. Doe de boter in een steelpannetje, en bak hierin de ui voor 3-4 minuten. Hij hoeft nog niet bruin te worden. Voeg aan diezelfde pan de bloem toe, en kook voor ongeveer 30 seconden. Giet dan in kleine delen de melk erbij, terwijl je het doorroert met een garde.
  • Als alle melk is toegevoegd, laat je het mengsel ongeveer 5 minuten koken. Blijf ondertussen roeren in de pan. Voeg dan de ham, de mosterd en 2/3 van de kaas toe. Laat dit 1-2 minuten pruttelen, of totdat de kaas gesmolten is. Breng op smaak met peper en zout.
  • Schep de groente in een ovenschaal. Giet daarna de ham-kaassaus eroverheen, en bestrooi met de overgebleven kaas.
  • Zet de schaal voor ongeveer 20 minuten in de oven, of totdat de bovenkant bruin is en bubbelt.
  • Eet smakelijk!

Lees ook: Recept: zo maak je een overheerlijke taco lasagne

Wil je dit recept bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: BBC | Beeld: Adobe Stock