Redactie Kookfans
15 min.
6 pers.
Ingrediënten
  • 250 gram bruine suiker
  • 125 milliliter water
  • Schil van 1/2 citroen
  • 250 gram sultana-rozijnen
  • 1/2 theelepel honing
  • 1/2 theelepel vanille-extract
  • 1/2 kaneelstokje
  • 1 kruidnagel
  • 1 steranijs
  • 1/2 liter brandewijn

Lekker als drankje, door de vla of in een taart

Misschien ken je het nog van vroeger: boerenjongens. Nee, niet de heren die op de boerderij lopen, maar het bekende drankje met rozijnen op rum of brandewijn. Wij leggen je uit hoe je dit makkelijk zelf maakt.

Boerenjongens

Voor degenen die niet in het oosten van het land zijn opgegroeid, klinkt dit wellicht best bijzonder. Boerenjongens is namelijk een ontzettend populair dessert in het noorden en oosten van het land, maar kent richting het zuiden en westen lang niet zoveel bekendheid. We introduceren je er echter graag aan, want deze lekkernij is niet voor niets een streekfavoriet. In Groningen zul je in ambachtelijke ijssalons bijvoorbeeld regelmatig boerenjongens-ijs tegenkomen. Ook taart met boerenjongens is populair en zelfs bij pannenkoeken of andere zoetigheden kom je boerenjongens regelmatig tegen.

Eindeloos bewaren

Een groot voordeel van boerenjongens is dat deze heel lang goed blijven. Met een stevige wekpot kun je de boerenjongens maanden laten staan. Extra mooi meegenomen: hoe langer je ze laat staan, hoe lekkerder! Je kunt dus altijd een klein voorraadje achter de hand houden voor speciale gelegenheden. En als je geen wekpot hebt: geen zorgen. Deze zijn helemaal hip tegenwoordig, dus je kunt ze bij bijna elke interieurzaak op de kop tikken. In elk ander geval werken goed afsluitbare groentepotten ook. Let er wel op dat deze potten niet altijd geschikt zijn voor hete vloeistoffen. Zo voorkom je nare ongelukken met glas.

Zo maak je de boerenjongens:

  • Zorg van tevoren dat je je wekpot goed hebt gesteriliseerd.
  • Doe de suiker en het water in een kleine pan op middelhoog vuur en los de suiker op in het water. Kook door tot een dikke siroop.
  • Voeg nu de citroenschil, rozijnen, honing en specerijen toe aan de pan. Draai het vuur omlaag en kook op een laag vuur met regelmatig doorroeren tot de rozijnen goed geweld zijn.
  • Haal vervolgens de rozijnen uit de pan, en doe deze in de wekpot. Laat de suikersiroop ondertussen op een laag vuurtje staan zodat deze iets indikt. Roer regelmatig door. Haal vervolgens de citroenschil en de specerijen eruit.
  • Giet nu ook de siroop over van de pan in de pot. Vul vervolgens de pot aan met brandewijn tot deze helemaal vol is. Sluit de pot goed af.
  • Zet de pot nu neer op een donkere, koele plaats. De koelkast is echter té koud. Nu begint het wachten: over 6 weken heb jij heerlijke boerenjongens om zo van te genieten, voor op de pannenkoeken, door de taart of de ultieme klassieker: als topping op een glaasje advocaat en slagroom.
  • Dat wordt smullen!

Tip: Geen fan van rozijnen? Je kunt dit recept ook maken met abrikozen. Dan heet het ‘boerenmeisjes’.

Lees ook: Voor eens en altijd: dit is het verschil tussen krenten en rozijnen

Dit artikel bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: PaTesserie | Beeld: Pixabay